01 august 2020, 15:00 Realitatea moldovenească views 4364
Declarație: Asta e atitudinea conducerii României față de marele domnitor Ștefan cel Mare
01 august 2020, 15:00 Realitatea moldovenească views 4364

Declarație: Asta e atitudinea conducerii României față de marele domnitor Ștefan cel Mare

În octombrie 2006, televiziunea națională română l-a declarat pe Ștefam cel Mare drept cel mai mare român al tuturor timpurilor. Acest titlu a fost obținut în urma unui televoting, unde marele domnitor moldovean a acumulat doar 21% din voturi. Despre aceasta scrie într-un comunicat de presă Dumitru Roibu, liderul mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan”.

”Mai mulți intelectuali moldoveni au surîs atunci cînd au văzut modul prin care Ștefan Cel Mare a obținut acest titul, mai mult ca atît, domnitorul nostru nu avea niciun monument în capitala românilor. Monument lui Ștefan cel Mare i sa pus totuși, în noiembrie 2018, la București.

Mai devreme i s-a pus și la Iași, vechea capitală a Moldovei, la 1883. Ca să conștientizăm importanța evenimentului, trebuie să știm că a fost prezent însăși regele României Carol I la dezvelirea monumentului, împreună cu o mare parte din elita culturală a României la acel moment, printre care și Vasile Alexandri, Mihail Eminescu, Nicolae Gane, B.P. Hașdeu, etc”, se mai arată în comunicat.

Totodată, potrivit lui în 2018, la dezvelirea statuii lui Ștefan la București au fost prezenți, cum credeți, cine? Toader Mugur Mihai, primarul sectorului 2, de Lucian Cătălin Iliescu, consilier general, preşedintele Comisiei Cultură şi Culte din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, de Oana Valeria Zaharia, director AMPT şi de autorul lucrării, sculptorul George Tănase.

”Așa probabil e cuvenit la români, îi cinstesc pe „cei mai mari români” nu că am spune modest, ci simbolic și chiar sugestiv. Fără măcar să fie prezent ministrul culturii sau oricare altă figură de importanță națională.

Asta nu e omitere sau greșeală, asta e atitudine. Asta e atitudinea conducerii României față de marele nostru domnitor Ștefan cel Mare, ” declară Dumitru Roibu.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
118 locuitori

Frunzăuca este un sat din cadrul comunei Hrușca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Camenca și la 176 km de Chișinău. Populaţia satului Frunzăuca alcătuia 118 oameni în anul 2011. Satul Frunzăuca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.