17 noiembrie 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 7086
17 noiembrie 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 7086

Mitropolitul Vladimir: Biserica Ortodoxă a fost supusă unor atacuri mediatice foarte violente, care nu-și vor atinge scopul

Biserica Ortodoxă din Moldova a trecut printr-o perioadă în care, mai multe vehiculări și interpertări subiective au trezit interesul presei. Spre regret, opiniei publice i-au fost furnizate niște informații care au pus Biserica într-o lumină nu tocmai favorabilă. Cu toate acestea s-a reacționat prompt, Mitropolia expunîndu-și clar punctul de vedere în toate chestiunile discutate. În această ordine de idei, i-am solicitat un interviu Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, pentru a afla din prima sursă care au fost factorii ce au stat la baza evenimentelor din ultimul timp și cum a reușit Biserica să depășească această situație.

-  Înalt Prea Sfinția Voastră, care credeţi că este motivul recentului atac mediatic la care a fost supusă Biserica?

 - Atunci cînd vine vorba de reflectarea activității bisericești, mulți jurnaliști nu atrag atenția la specificul acestei structuri, la locul și la rolul ei în societate. De aici apar neînțelegerile și interpretările eronate, care odată răspîndite prin canalele de informare în masă, prezintă publicului larg o realitate distorsionată, care este luată drept reper și care poate aduce prejudicii considerabile Bisericii în întreaga ei plinătate – de la cler pînă la popor. Mai grav însă este faptul că anumite lucruri se fac din rea voință, lansîndu-se provocări ale căror singur scop este iarăși de a a compromite în fața oamenilor instituția care de ani buni se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populației.

Acest fenomen nu este specific numai pentru noi; dacă e să facem o retrospectivă, putem vedea că recent și alte Biserici Ortodoxe au fost supuse unor atacuri mediatice foarte violente, însă care nu au reușit să-și atingă scopul – instituția divino-umană rămînînd temelie pentru propovăduirea Adevărului.

Această dîrzenie și hotărîre de a rezista, valabilă și pentru spațiul nostru, izvorăște din credința sinceră a creștinilor. Cineva consideră că oamenii de la noi sînt foarte ușor de manipulat datorită condițiilor de trai precare, a permanentelor frămîntări sociale și a instabilității continue. Lucrurile însă nici pe departe nu stau așa; cei care își doresc o răsturnare de situație în favoarea intereselor lor, trebuie să țină minte că poporul nostru, indiferent de greutățile lumești prin care a trecut, a trăit cu credință și speranță în ajutorul Domnului, iar slujitorii altarului au fost cei care i-au întărit și i-au încurajat, astfel încît să treacă peste toate ispitele. Asemenea lucruri nu se uită, ci sînt transmise ca moștenire duhovnicească de la o generație la alta și sînt sigur că nimeni dintre conaționalii noștri nu va da cu piciorul în valorile strămoșilor, valori datorită cărora avem astăzi o cultură și o spiritualitate de o frumusețe rară, absolut necesară rezistării în aceste condiții socio-morale vitrege.

-  Slujitorii Bisericii Ortodoxe din Moldova au rămas fideli principiilor evanghelice pe care le propovăduiesc, sau într-adevăr sînt înregistrate şi anumite devieri de la normele scripturistice?

 - Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove are un contingent de mai mult de o mie de clerici, dedicați în totalitate chemării lor. Preotul zilelor noastre nu se limitează numai la propovăduirea de pe amvon, el coboară în mijlocul poporului și împreună cu acesta muncește, aducîndu-și astfel aportul la diminuarea atîtor și atîtor greutăți și nevoi care spre regret încă mai afetează societatea noastră. Slujitorii Bisericii se implică în activitățile de caritate, participă la evenimente culturale, slujesc în bisericile deschise pe teritoriul brigăzilor Armatei Naționale, în penitenciare și spitale, au grijă de educația moral-spirituală a micuților din grădinițe și școli. Toate aceste lucruri sînt făcute cu multă dăruire și spirit jertfelnic, astfel încît se poate afirma cu tărie că preoții noștri propovăduiesc și trăiesc Cuvîntul lui Hristos.

Cît despre acei slujitori care cu știință sau neștiință se abat de la calea cea dreaptă, cred că ar trebui să ne rugăm pentru ei, în speranța că Bunul Dumnezeu îi va îndrepta. În același timp trebuie să muncim și să ne străduim ca să nu apară condiții pentru devieri în rîndurile clericilor, oricare ar fi ele, deoarece  un preot care dă un exemplu negativ turmei, ar putea sminti oamenii, iar în asemenea cazuri urmările pot fi foarte grave pentru noi toți.

 -  Cum trebuie să reacţioneze Biserica în toată plinătatea ei la eventuale provocări care ipotetic ar putea fi lansate în viitor?

 - Biserica trebuie să reacționeze calm, oricît de mari nu ar fi provocările și pericolele. Să ținem minte că îl avem pe Hristos cu noi și orice nu s-ar întîmpla, Domnul se va îndura de poporul Lui. Totodată trebuie să nu dăm nimănui motive pentru a iniția provocări. Neprietenii Bisericii așteaptă orice moment ca să mai lanseze un zvon, sau un material “compromițător”. De aceea este nevoie de unitate, de coordonare a acțiunilor, pentru ca atunci cînd o va cere situația să venim cu un mesaj clar, care să nu lase loc de nedumeriri, prin intermediul căruia să ne reiterăm încă o dată poziția și aspirațiile.

-  Biserica are potenţialul necesar pentru a face faţă şi mai departe tentativelor de discreditare?

- Acolo unde este Adevărul, există și potențial pentru a face față oricăror tentative de discreditare și de a contracara orice atacuri. Dacă e să analizăm istoria bisericească, vom observa porniri violente la adresa Bisericii încă de la începuturile ei, însă după cum bine vedeți, toate încercările de slăbire a acesteia s-au soldat cu un eșec absolut. Capacitatea de apărare nu se datorează puterilor omenești, care o dată și o dată slăbesc, ci prezenței lui Hristos în mijlocul oamenilor ce veghează liniștea și bunăstarea Bisericii. Aceștia s-au încrezut în Domnul și au izbîndit, oferindu-ne o lecție de credință foarte importantă nouă, celor care avem de multe ori tendința să dăm înapoi chiar și în fața celui mai mic pericol. Atîta timp cît vom fi cu rugăciunea în suflet și în gînd, atîta timp nimeni niciodată nu va reuși să ne biruie, indiferent de puterea și resursele lui

-  Cu ce sfaturi veniţi către jurnaliştii care reflectează evenimentele vieţii bisericeşti autohtone?

 -  Jurnaliștilor autohotni, majoritatea dintre care sînt oameni cu o reputație profesională excelentă, le-aș sugera să încerce să privească Biserica din perspectiva activității ei misionare, a implicării în proiecte de ajutorare a celor nevoiași și a mesajului pe care îl propovăduiește – cel de pace și bună înțelegere între oameni, indiferent de interesele și viziunile lor.

Numai așa mesajul despre Biserică va fi cu adevărat obiectiv și util societății, deoarece pînă la urmă acesta și este scopul unei știri, să prezinte cetățeanului un mesaj constructiv, demn de luat ca exemplu. În Biserica Ortodoxă din Moldova sînt foarte mulți oameni care ar putea să ofere astfel de exemple, rămîne doar ca aceștia să fie văzuți și auziți. Iar noi subliniem încă o dată disponibilitatea și deschiderea noastră către toți cei care doresc cu adevărat să prezinte realitatea bisericească, pentru ca astfel, împreună – cler și societate civilă, să ne unim forțele așa încît exemplul nostru să fie un reper pentru generații și generații de-a rîndul.

Nu în ultimul rînd, fiecare în parte și toți împreună avem o datorie față de patrie și neam, care trebuie să aibă prioritate și să se reflecte în activitatea noastră de zi cu zi. Consider că mai ales la acest capitol Biserica și mass-media trebuie să își dea mîna pentru promovarea unui mesaj de demnitate națională și patriotism – izvorît din spusele Sfîntului nostru Voievod Ștefan cel Mare: “Să stați strajă la hotare, să păziți acest pămînt!”

Sursa: mitropolia.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
472 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Sevirova, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Florești și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 472 de oameni. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.