02 mai 2020, 09:30 Realitatea moldovenească views 6433
Legislația muncii nu este adaptată pentru stări de urgență, angajatori
02 mai 2020, 09:30 Realitatea moldovenească views 6433

Legislația muncii nu este adaptată pentru stări de urgență, angajatori

Legislația care reglementează relațiile dintre angajator și angajat este depășită și neadaptată situațiilor de urgență. O spun angajatorii care participat la un webinar organizat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), transmite IPN.

Svetlana Bodaci, director resurse umane la o companie de telefonie mobilă, susține că situația actuală a arătat că legislația muncii este depășită. E nevoie de adaptarea acestuia la condițiile vremii. Compania a fost nevoită să închidă oficiile sale pentru vizitatori, dar a păstrat integral salariul angajaților. Se lucrează după un orar de muncă special, pentru a preveni riscul infectării. Au fost activizate vînzările online.

Daniela Vicol, reprezentantă a unei companii din domeniul transportului, a spus că cei peste 100 de angajați ai companiei au lucrat de acasă. Volumul de muncă s-a redus cu 30%. Compania a încurajat angajații să-și ia zile de concediu anual plătit nefolosit. Comunicarea se face online în grup sau la telefon. Daniela Vicol spune că angajații, dar și angajatori s-au adaptat repede noilor condiții de muncă.

Angajatorii spun că nu au testat la COVID-19 toți angajații care au continuat să muncească la locul de muncă. Opțiunea pe care s-a mers ține de mers monitorizarea zilnică, completarea unui chestionar cu privire la starea de sănătate. Alți angajatori i-au rugat pe angajați să completeze o declarație pe proprie răspundere că și-au măsurat temperatura și că nu au contactat cu cineva bolnav.

Rodica Verbenciuc, director general la Agenția de Investiții, a spus că impactul pandemiei este mai grav decît criza financiară din 2008-2009. Totuși, niciunul din investitorii străini nu a anunțat că își închide afacerea sau că pleacă din Republica Moldova. Rodica Verbenciuc spune că, într-un document transmis Guvernului, angajatorii propun mai multe soluții în această criză. Pe lîngă un program programul flexibil pentru angajați, se propune transferul temporar al angajatului la alt loc de muncă fără acordul acestuia.

Thomas Foerch, lider de proiect, Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), a remarcat că pentru GIZ este foarte important să sprijine companiile că să mențină locurile de muncă. Starea de urgență se poate prelungi, GIZ este gata să ofere suport companiilor care au nevoie.

 

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

lege , munca , stare de urgență

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
4800 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerniţa și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Mălăiești alcătuia 4800 oameni în anul 2008. Satul Mălăieşti a fost atestat documentar în anul 1540.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.