23 octombrie 2012, 14:33 Realitatea moldovenească views 4010
23 octombrie 2012, 14:33 Realitatea moldovenească views 4010

UE trebuie să ofere R. Moldova o perspectivă clară de integrare europeană şi regim liberalizat de vize

Preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului, deputatul Igor Corman, participă la Berlin, în perioada 22-23 octombrie 2012, la Forumul Moldova - Uniunea Europeană 2012, organizat de către Institutul Polonez de Studii Estice, Forumul German-Moldovenesc şi Asociaţia Germană pentru Politică Externă, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

În aceeaşi perioadă, Igor Corman ia parte şi la lucrările celui de-al II-lea Forum pentru Politică Externă de la Berlin, organizat de către Fundaţia germană Korber-stiftung.

În cadrul participării sale la Forumul Moldova - Uniunea Europeană 2012, deputatul Igor Corman a intervenit cu o alocuţiune în panelul "Politica Externă şi de Securitate a Uniunii Europene în Europa de Est". Referindu-se la aşteptările Republicii Moldova şi a sfidărilor cu care se confruntă, Igor Corman a menţionat că "noi înţelegem că Parteneriatul Estic este ceea ce Uniunea Europeană ne poate oferi pentru moment, însă ambiţia şi aşteptările noastre sînt mai mari, de aceea noi am salutat noua abordare a Politicii Europene de Vecinătate care a proclamat principiul diferenţierii - mai multă asistenţă, pentru mai multe reforme. Este salutabil faptul că Republica Moldova este recunoscută drept un lider în cadrul Parteneriatului Estic, există mai multe evoluţii pozitive pe calea integrării europene, în negocierile asupra Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Comerţ Liber cu UE, implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Totodată, Republica Moldova are nevoie de rezultate concrete, astfel încît cetăţenii să simtă beneficiile reale ale reformelor şi ale procesului de integrare europeană. De aceea, pe lîngă sprijinul financiar amplu de care Republica Moldova beneficiază din partea Uniunii Europene, este important de a obţine şi liberalizarea regimului de vize", a opinat Igor Corman.

Salutînd nouă abordare a Politicii Europene de Vecinătate care prevede inclusiv o îmbunătăţire a implicării Uniunii Europene în soluţionarea conflictelor îngheţate din vecinătatea sa, deputatul moldovean s-a referit la evoluţiile din ultima perioadă în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Evocînd rolul tot mai activ al Uniunii Europene în acest proces, în special al Germaniei şi al Cancelarului Angela Merkel personal, Igor Corman a apreciat drept binevenite măsurile îndreptate spre sporirea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, extinderea către transnistreni a ofertei de a participa la crearea unei zone de liber schimb aprofundat cu UE, precum şi la viitoarea liberalizare a regimului de vize.

Totodată, Igor Corman a apreciat că, deşi politica UE este corectă, nu este încă atît de puternică şi incisivă încît să încline balanţa în favoarea reintegrării ţării. O soluţie ar fi promovarea de către UE a unui gen de Plan Marshall cuprinzător şi solid, care ar putea motiva Tiraspolul să-şi schimbe optica şi determina soluţionarea conflictului transnistrean.

În final, Igor Corman a menţionat că Republica Moldova mizează pe o politică externă şi de securitate a Uniunii Europene activă şi solidară. În pofida dificultăţilor interne cu care se confruntă Uniunea Europeană, este important de a oferi Republicii Moldova o perspectivă clară de integrare europeană şi regim liberalizat de vize. Aceasta va motiva puternic şi va ţine ancorată societatea moldovenească în proiectul european şi pe calea transformărilor democratice, a concluzionat deputatul Igor Corman.

Cuvinte cheie:

Moldova , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.