|
Moldova ar trebui să fie condusă de patrioți care își iubesc sincer țara
Cunoscutul întreprinzător, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca este cunoscut și prin activitățile sale sociale și politice și prin faptul că nu este indiferent sa față de soarta țării, a culturii și a sportului nostru. De aceea discuția cu el a depășit cu mult limita banală de totalizare a anului și de analizare a situației actuale, scrie Noi.md cu referire la Logos-Pres (LP).
„LP": - Vasile Afanasievici, Dvs. sînteți mulțumit de modul în care holdingul pe care îl conduceți a finalizat anul 2019?
- Da, sînt mulțumit pe deplin. Anul nu a fost rău din toate punctele de vedere. În toate domeniile de activitate ale companiilor noastre - vînzări de mașini, sectorul IT, sectorul serviciilor, unitățile de producție – am înregistrat o creștere. Este de remarcat faptul că majoritatea colegilor de afaceri au aceeași situație. Deși cu toții spunem că oamenii pleacă din țară, nu există destulă forță de muncă, baza consumatorilor este în scădere etc., dar economia crește cîte puțin. Creșterea indicatorilor companiilor noastre indică faptul că bunăstarea acelor persoane care muncesc sau care s-au întors în țară și au făcut ceva aici, este în creștere - acest lucru stimulează cererea internă pentru bunuri și servicii.
În același timp, dacă vorbim despre economia în ansamblu, nu putem fi mulțumiți atît de starea acesteia și de ritmul reformării sale. Deși aș îndemna societatea noastră, în special politicienii și conducătorii de diferite niveluri, să folosească cuvîntul „reformă" mai rar și doar în cazuri concrete. Fiecare guvern vine cu propriul său program de „reforme", face planuri grandioase și promite schimbări decisive, dar în realitate nu se schimbă nimic cardinal. În economia și societatea noastră, avem practic aceleași probleme-cheie ca acum 25 de ani. Reforma este un cuvînt care nu obligă pe nimeni la nimic, este un cuvînt vag, nu unul concret. Au redenumit ministerul, au unit două sau trei departamente – au numit-o reformă. Dar esența nu se schimbă. Și astfel se întîmplă peste tot.
În înțelegerea mea, orice reformă ar trebui să fie însoțită de un program de acțiune clar și concret, a cărui implementare ar trebui să conducă la schimbări pozitive semnificative care să fie resimțite de toate păturile societății sau cel puțin de anumite segmente ale acesteia. De exemplu, business-ul, domeniul educației sau lucrătorii dintr-o anumită ramură a industriei. Dar acest lucru nu există.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 3401 locuitori
Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.
Comentarii
(0)