|
Începînd cu 2020, medicamentele expirate vor fi colectate și neutralizate
Începînd cu anul 2020, inițial în capitală, iar ulterior pe întreg teritoriul țării, vor fi colectate și neutralizate medicamentele expirate.
Practica, aplicată la nivel internațional, devine posibilă și în R. Moldova odată cu modificarea legii mediului ce permite coincinerarea. Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) va colabora cu agenții economici și farmaciile din țară pentru a îmbunătăți și aplica în termenii cei mai apropiația, aceast serviciu, transmite NOI.md cu referire la agora.md.
În R. Moldova, pînă acum, a existat practica de nimicire a medicamentelor expirate, colectate de la producători și de la distribuitori, procedură de care se ocupă AMDM. O soluție pentru populația țării în acest sens, nu a existat.
„Procedura este una laborioasă. Medicamentele se mărunțesc, se prelucrează cu var și ciment, se încapsulează și se duc la gunoiște, conform legislației. Procedura necesită foarte multe resurse, inclusiv umane”, susține directoarea AMDM, Zinaida Bezverhnii.
Însă, odată cu aprobarea legii ce permite coincinerarea, s-a creat oportunitatea ca cele mai mari cantități de medicamente expirate să fie nimicite, potrivit responsabililor AMDM, printr-o metodă ecologică și mai ieftină.
Medicamentele expirate vor fi colectate în farmacii
Serviciul de colectare de la populație a medicamentelor expirate prevede ca în cadrul farmaciilor să fie amenajate urne destinate adunării și păstrării medicamentelor pentru un anumit termen. În prezent, AMDM poartă un dialog cu reprezentanții farmaciilor și cu agenții economici, așa încît procedura să fie ajustată normelor și cerințelor. Totodată, se lucrează la prototipul urnei predestinate colectării. Acestea vor fi confecționate de către AMDM și vor fi puse la dispoziția farmaciilor gratuit.
Cînd și unde va fi lansat serviciul
Potrivit inițiatorilor noului serviciu, termenii de lansare a programului sînt estimați pentru primul semestru al anului 2020. Așa cum farmaciile și-au arătat disponibilitatea de a se include în proces, startul va fi dat în capitală. Ulterior, pînă la finele anului 2020, se prevede ca serviciul să fie extins în toată țara.
Totuși, programul mai are un aspect la care lucrează agenția. Mai exact, nu toate localitățile din mediul rural au farmacii, așa încît cetățenii să poată preda medicamentele expirate.
„O să ne gîndim și la acest aspect. Trebuie să identificăm cîte localități nu sînt acoperite. Dacă în localitate este oficiul medicului de familie, putem amplasa urnele acolo, și periodic să mergem, să colectăm”, a menționat Zinaida Bezverhnii.
Serviciul prevede colectarea termometrelor cu mercur
Termometrele cu mercur, ce prezintă un pericol pentru sănătate și sînt scoase treptat din comercializare, urmează să fie colectate în cadrul aceluiași serviciu.
„Planificăm să instalăm niște boxe. Este important ca fiecare termometru să fie în ambalaj individual. Vom pune la dispoziția farmaciștilor acest ambalaj, ca ei să plaseze termometrele. Aceasta din motiv că nu se mai vînd termometre cu mercur, respectiv ele trebuie să fie colectate și de la populație. Ele trebuie să iasă din uz, pentru că sînt periculoase”, explică directoarea AMDM.
Medicamentele colectate vor fi distruse prin coincinerare
Medicamentele expirate, colectate de la populație, urmează să fie arse în cuptoare, la temperaturi înalte. În acest sens, există la această etapă, un acord prealabil cu un agent economic, dispus să ofere aceste servicii. Totuși, reprezentanții AMDM afirmă că este nevoie de cadru legal, care este acum în elaborare.
„Acest agent economic are nevoie de autorizație care să-i permită să coincinereze medicamentele. Este o întrebare de timp. Astfel, noi putem să începem să pregătim farmaciile pentru colectare”, spune Bezverhnii.
Experiența altor țări
Practica de colectare de la populație a medicamentelor expirate este aplicată de ceva timp în țara vecină, Romînia. Procedura este identică cu cea pe care și-o propun responsabilii din R. Moldova. Astfel, doar în 2 luni ale anului curent o singură rețea de farmacii din țara vecină a colectat, de la clienții săi, șapte tone de medicamente expirate.
În alte țări precum Germania, Italia, Ungaria, predarea medicamentelor expirate către farmacii este obligatorie. În Franța și Potugalia, la fel ca în Romînia, acest lucru vine mai degrabă ca o recomandare pentru consumatori.
În Statele Unite ale Americii a fost instituită o Zi Națională dedicată colectării medicamentelor expirate. Aceasta este marcată anual pe 27 aprilie.
Menționăm că colectarea medicamentelor expirate este un aspect important cînd vine vorba de protejarea mediului înconjurător. Substanțele chimice active, odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. În prezent, în Republica Moldova, nu există un filtru care ar asigura epurarea substanțelor medicamentoase din ape. Conform, studiilor geologilor din SUA, care au efectuat o cercetare în 30 state, 80% din ape erau afectate de substanțe de origine medicamentoasă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1899
- Populația:
- 1440 locuitori
Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.
Comentarii
(0)