|
Cum va fi ales procurorul general
Ion Chicu dă asigurări că desemnarea unui procuror general se va face în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și recomandările altor foruri internaționale. Această declarație a fost făcută de premier în cadrul unei emisiuni de la M1.
Potrivit prim-ministrului, cel mai corect va fi ca toate schimbările în justiție și desemnarea unui procuror general să fie aprobate și reglementate doar după ce se va expune pe marginea acestui subiect Comisia de la Veneția.
„Pe 9 decembrie, Comisia de la Veneția va examina avizul privind Legea Procuraturii. Vom ajusta proiectul totalmente sau cu strictețe, în conformitate cu ceea a cerut și a recomandat Comisia. Sper că vom avea un aviz pozitiv", a declarat Ion Chicu.
Premierul a dat asigurări că odată cu avizul pozitiv din partea Comisei se va putea trece la următoarele etapă de lucrări pe reforma justiției.
„Atunci, imediat va fi votat acest proiect și vom purcede la elementele descrise sau prevăzute în această reformă, inclusiv lansarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Pe dimensiunea procurorillor cu experiență în țările europene va fi bineînțeles un regulament conform căruia vor activa niște comisii și sperăm că în urma activității acestor comisii, sistemul justiției și procuratură să fie curățat de elementele, care, în principiu, au compromis totalmente acest sistem", e declarat Chicu.
Desemnarea unui procuror general a declanșat spargerea alianței de guvernare PSRM/ACUM, creată în luna iunie 2019. Inițial, cele două componente ale alianței au stabilit ca procurorul să fie desemnat în urma unui concurs, organizat de Ministerul Justiției. Candidaturile alese de o comisie specială urmau să fie înaintate Consiliului Superior al Procurorilor, care, la rândul său, ar fi ales o singură persoană, ce trebuia înaintată șefului statului pentru numirea în funcție. Concursul organizat de către ministerul Justiției a eșuat, însă, iar fosta prim-ministră, Maia Sandu, a decis să-și asume răspunderea prin modificarea repetată a Legii Procuraturii, astfel încăt șeful Executivului să înainteze către CSP cel puțin două candidaturi la postul de procuror general. Proiectul de asumare a provocat nemulțumirea colegilor de alianță, ceea ce a condus, în final, la căderea Guvernului Maia Sandu și ruperea coaliției de guvernare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1727
- Populația:
- 196 locuitori
Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.
Comentarii
(0)