|
La ce se pot aștepta cetățenii care vor ignora al doilea tur al alegerilor locale
Cinci întrebări naive despre alegerile locale care au avut loc în țara noastră.
Cine a cîștigat alegerile locale din Moldova?
Efectiv a cîștigat PSRM. Socialiștii au cîștigat în 15 consilii raionale și municipale. PSRM a ocupat prima poziție după numărul de consilieri raionali și municipali, ACUM poziția a doua, iar PDM a treia.
În primul tur candidații PSRM au cîștigat 124 de primării, inclusiv în 12 orașe și au ajuns în turul doi în 179 de primării, inclusiv în 18 orașe.
Avem o majoritate absolută în 4 raioane (Briceni, Ocnița, Dondușeni și Taraclia – nota red.). De asemenea mai avem trei raioane în UTA Gagauzia, președinții cărora vor fi reprezentanți ai Partidului Socialiștilor. Sîntem pe primul loc în 11 consilii raionale. Adică, în total sînt 18 raioane în care socialiștii vor sugera să se aleagă un președinte de-al lor. În primul rînd, ca și la nivelul central, în aceste 11 raioane noi îndemnăm colegii noștri din blocul ACUM să se creeze coaliții atît la nivelul raioanelor, cît și la nivelul local, a spus președintele socialiștilor Zinaida Greceanîi.
Cum s-a schimbat tabloul electoral în țară?
Alegerile locale au schimbat extrem de mult tabloul electoral în țară. Potrivit deputatului din partea PSRM Bogdan Țîrdea, anterior PDM controla peste 700 primării din 900, 30 președinți de raioane din 32. Astăzi, PD au majoritatea in 6 raioane, cu șanse mai peste tot de a fi în opoziție. Partenerul PDM, PN, condus de Renato Usatîi, a obținut majoritatea doar în Bălți.
PSRM are acum cea mai numeroasă fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău - 22 de consilieri din 51. Anterior, partidul avea 19 consilieri. Anterior, deținea conducerea a 2 primării în suburbiile capitalei, acum - 5. Inclusiv, Colonița, satul de baștină a lui Mihai Ghimpu.
Pe lîngă aceasta, PSRM este cea mai numeroasă fracțiune în Legislativ. Acum are cu un deputat mai mult: 36.
Cine va ajunge în fruntea Primăriei capitalei?
Acest lucru îl vom afla în finalul turului doi care va avea loc la 3 noiembrie. În el au ajuns Ion Ceban și Andrei Năstase. În primul tur candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban a reputat victorie în toate cele 5 sectoare ale capitalei. Datele au devenit cunoscute după ce CEC a prelucrat toate procesele verbale. Astfel, la Botanica Ceban a cîștigat cu un rezultat de 50,12 la sută. Andrei Năstase a acumulat 26,01 la sută din sufragii. La Buiucani Ion Ceban a înregistrat 40,10 la sută din voturi, pe cînd Năstase – 31,68 la sută. În Centru Ceban a acumulat 39,25 la sută, iar Năstase – 32,6 la sută. La Cecani Ceban a obținut 37,71 la sută față de 33,32 la sută înregistrate de Năstase, iar la Rîșcani – 46,47 la sută față de 29,56 la sută.
Rezultatele votului ca și întotdeauna au fost determinate de suburbii. Ceban a cîștigat în Sîngera, Vatra, Colonița, Vadul lui Vodă și Cricova, pe cînd Năstase a fost susținut în alte localități, dar nu în toate, în unele lideri fiind candidații PL.
După prelucrarea tuturor proceselor verbale Ion Ceban a obținut 40,19 la sută, iar Andrei Năstase – 31,08 la sută. Bătălia principală se va da pentru turul II.
Și aici se cere o remarcă: Năstase percepe fotoliul de primar drept o trambulină pentru activitatea politică ulterioară. Spre deosebire de Ceban. Astfel, la 3 noiembrie urmează să decidem pe cine alegem: un trecător sau un primar.
Cum va funcționa noul Consiliul Municipal Chișinău?
Fracțiunea Partidului Socialiștilor în Consiliu Municipal Chișinău proaspăt ales examinează o eventuala coaliție exclusiv cu fracțiunea blocului ACUM. Acest lucru a fost declarat de către candidatul la postul de primar Ion Ceban în contextul situației create, în cazul în care ambele părți ale actualei coaliții parlamentare duc lipsă de cîteva mandate pentru a obține majoritatea în Consiliul Municipal – 26 de consilieri.
Pe lîngă PSRM și ACUM în Consiliul Municipal au ajuns doi democrați, trei liberali, doi candidați din partea Partidului „Șor". Un mandat a obținut PUN (Octavian Țîcu), unul – PCRM, încă unul – Mișcarea „Forța Noua" (Victor Chironda).
Noi am propus un format foarte bun: noi creăm coaliția, împărțim responsabilitatea în Executiv. La Chișinău avem foarte mult de muncit – suficient pentru toți. Haideți să muncim, oamenii pentru asta ne-au ales, a îndemnat Ceban.
Ce va fi cu cei care ignoră datoria sa civică
Ei iarăși se vor plînge că orașul nu are stăpîn. Din nou vor fi nemulțumiți de activitatea primăriei. Se vor plînge că nu au cui să se plîngă. Și vor continua să nu aibă încredere în nimeni.
La Chișinău prezența la vot a fost scăzută – puțin peste 36 la sută. Mulți cetățeni au decis să nu-și îndeplinească datoria de cetățean din diferite motive. Oricare au fost acestea, este complicat să explici comportamentul cetățenilor. Este un lucru logic – pentru ca ceva să se schimbe spre bine cineva trebuie să înceapă să acționeze în acest sens. Și principalul – cineva trebuie să-și asume această responsabilitate.
A nu vota înseamnă a transmite responsabilitatea altcuiva. Iată, cică voi l-ați votat pe Chirtoacă, acum chinuiți-vă. Iar noi ne vom chinui datorită vouă.
Atunci de ce să nu faci alegerea și să nu-ți asumi responsabilitatea?
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 805 locuitori
Hîrtop este un sat din cadrul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 805 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)