23 septembrie 2012, 01:30 Realitatea moldovenească views 6497
23 septembrie 2012, 01:30 Realitatea moldovenească views 6497

Atenție! Grădina Botanică în pericol

Peste 2500 de plante unicat riscă să îngheţe în iarna ce vine. Administraţia Grădinii Botanice din Chişinău spune că nu are posibilităţi să achite cheltuielile pentru consumul de gaze. Directorul instituţiei, Alexandru Teleuţă, a declarat că din bugetul de stat nu s-au alocat bani pentru reparaţia serelor şi sezonul de încălzire 2012-2013, iar sursele interne sunt insuficiente pentru a acoperi aceste cheltuieli, relatează tv7.md. 

„Am trimis mai multe scrisori în care cerem să fim ajutaţi. De la Ministerul Finanţelor ne spun să ne descurcăm din surse proprii. Cheltuielile pentru gazele consumate în perioada iarnă-primăvară 2012 le-am achitat din sursele proprii, 800 de mii de lei. Pentru sezonul rece viitor nu avem bani. Suntem în pragul iernii şi nu avem capacităţi de plată. Rezultatul este unul singur: gazul va fi deconectat pentru neplată, iar toată colecţia de plante tropicale decorative va îngheţa. Este o situaţie critică”, a declarat Teleuţă.

Directorul spune că anual din surse extrabugetare Grădina Botanică acumulează circa 2 mln de lei. Banii sunt folosiţi pentru întreţinerea sanitară a teritoriului, salarizarea muncitorilor, dar şi pentru utilajele necesare la prelucrarea terenurilor. „O altă problemă a Grădinii Botanice este termenul depăşit de exploatare al serelor. Acestea sunt construite încă în perioada sovietică. În anul 2010 Guvernul a propus proiectarea oranjeriei de fond, în sumă de 11 mln de lei. Banii erau destinaţi pentru proiectarea serelor noi, doar că în 2011 aceste surse au fost scoase din finanţare. Astfel, colecţie de plante unicat, care nu se mai întîlnesc în capitalele ţărilor europene, riscă să dispară”, a menţionat Alexandru Teleuţă.

Directorul Grădinii Botanice din Chișinău a mai declarat că importanţa şi bogăţia colecţiei de plante tropicale a fost menţionată în cadrul a două simpozioane ştiinţifice internaţionale. Ar fi un mare păcat şi o ruşine pentru Republica Moldova să nu întreprindă măsuri să o întreţină.

Grădina Botanică din Chișinău a fost fondată în anul 1950. Teritoriul ei cuprinde o suprafaţă de 104 hectare.  

Grădina Botanică - album foto

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.