18 septembrie 2012, 15:26 Realitatea moldovenească views 6339
18 septembrie 2012, 15:26 Realitatea moldovenească views 6339

Vasile Bumacov: multe state au vîndut pămîntul străinilor, după aderarea la UE, regretă profund

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov consideră că Moldova încă nu este gata să vîndă pămîntul cetățenilor străini, scrie pan.md.

El a spus într-un interviu pentru "Infotag", că primește multe solicitări de la cetățenii străini de a vinde terenuri în Republica Moldova, dar Ministerul nu intenționează să le dea curs.

"Principala ocupație a cetățenilor Republicii Moldova este agricultura. Dacă vom fi de acord să vindem pămîntul străinilor, vom deposeda propriii cetățeni, ceea ce poate provoca nemulțumire în societate", - a remarcat Bumacov.

Potrivit acestuia, companiile străine rezidente în Republica Moldova au posibilitatea de a închiria terenuri pentru o lungă perioadă de timp, iar cei care doresc cu adevărat să deschidă afaceri aici sau să se ocupe de agricultură pot face acest lucru în orice moment".

"Am avut solicitări pentru a cumpăra sute de hectare de teren în Moldova, dar nu putem merge la aceasta. Multe companii cu capital străin  trișează și ar dori să cumpere terenuri cu bani puțini, iar apoi să le vîndă la prețuri exorbitante, atunci cînd Republica Moldova va adera la UE, dar nu avem nevoie de aceasta", - a spus ministrul.

El a reamintit faptul că multe state au vîndut pămîntul străinilor, iar acum, după aderarea la UE, regretă profund.

Problema vînzării terenurilor agricole cetățenilor străini se discută de mai mulți ani, dar pînă în prezent, cei mai mulți experți se opun legalizării acestui proces. Cu toate acestea, neoficial se vehiculează că străinii dețin sute de hectare de pămînt prin intermediul unor terțe persoane.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
715 locuitori

Roghi este un sat din cadrul comunei Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Conform datelor pentru 1 ianuarie 2009, populaţia satului constituia 715 oameni. Satul Roghi a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.