08 septembrie 2012, 01:00 Realitatea moldovenească views 5823
08 septembrie 2012, 01:00 Realitatea moldovenească views 5823

Inițiativa lui Merkel cu privire la Transnistria a eșuat?

Inițiativa de la Meseberg lansată de Merkel și Medvedev pentru soluționarea conflictului transnistrean, a eșuat. Despre aceasta scrie ziarul polonez Gazeta Wyborcza, transmite pan.md. " În timpul summitului ruso-german din 2009 la  Meseberg, Berlinul a decis să organizeze o testare a bunei voințe a Rusiei privind Moldova și Transnistria", - scrie publicația. Potrivit autorului, partea germană a investit prea multe speranțe în Dmitrii Medvedev, care ajunsese președinte în locul lui Vladimir Putin.

"La trei ani de la "Memorandumul de la Meseberg", este timpul să spunem că totul s-a făcut cenușă: trupele ruse rămîn în Transnistria, la Moscova, în timpul unei vizite recente liderului transnistrean Evgheni Șevciuk alături de drapelul Rusiei a fost arborat „pavilionul  național” al Transnistriei, iar noul-vechiul președinte Putin a lăsat să se înțeleagă în această vară că Transnistria are dreptul la autodeterminare. Deși Șevciuk care a venit la putere în 2011, a reanimat colaborarea cu Chișinăul, speranțele că se va înregistra un progres în procesul de reintegrare sînt minime. Inclusiv ca urmare a politicii duse de Rusia ", - conchide autorul.

Ziarul subliniază că pentru Germania și UE recenta vizită a cancelarului Angela Merkel în Republica Moldova a fost o oportunitate de a-și exprima "dezamăgirea amară" vis-a-vis de relațiile cu Rusia.

Amintim, cancelarul Germaniei a vizitat Republica Moldova pe 22 august. Ea a declarat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, precum și reglementarea conflictului transnistrean, reprezintă un proces incremental și gradual. Iar cetățenii moldoveni trebuie să se înarmeze cu răbdare.

În iunie 2010, Rusia și Germania au propus crearea comisiei Rusia-UE privind politica externă și de securitate la nivel de miniștri de Externe, care, printre altele, să abordeze problema Transnistriei. Memorandumul a fost semnat de cancelarul german Angela Merkel și Dmitri Medvedev, la  Meseberg.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.