01 iulie 2019, 16:40 Realitatea moldovenească views 4976
Cine sînt noii membri ai cabinetului de miniștri al Moldovei? Partea a 9-a. Vicepremierul “pentru cele două maluri”
01 iulie 2019, 16:40 Realitatea moldovenească views 4976

Cine sînt noii membri ai cabinetului de miniștri al Moldovei? Partea a 9-a. Vicepremierul “pentru cele două maluri”

Vicepremierul pentru reintegrare este a doua funcție, pe care o dețin socialiștii în guvernul Maia Sandu. În această funcție a fost numit ”veteranul” frontului de reintegrare Vasile Șova. El va fi nevoit să facă față acestor probleme în condițiile în care un Minister al Reintegrării nu există.

De reglementarea transnistreană el se ocupă de cca 30 de ani: publicația“Пульс” scria cu ceva timp în urmă, că în noiembrie 1990 Vasile Șova a stat în fruntea delegației parlamentului moldovenesc la Tiraspol și a depus tot efortul pentru a preveni conflictul armat. Despre primele ciocniri armate a aflat fiind la Tiraspol, de unde a revenit în Moldova de pe malul drept pe jos, sub ploaia de gloanțe.

Cel de-al cincilea guvern în carieră

Vasile Șova este cu adevărat un veteran al puterii executive. Din componența actuală a cabinetului de miniștri doar el și Maia Sandu au mai activat în guvernele precedente. Însă dacă anterior premierul actual a făcut parte din guvern doar pe parcursul a trei ani, iulie 2012 – iulie 2015, pe post de ministru al Educației, stagiul guvernamental al lui Vasile Șova este de șapte ani, acum începe al optulea.

Guvernul Sandu este al cincilea cabinet de miniștri în cariera lui Vasile Șova. Anterior, a fost ministru al Reintegrării în guvernele Tarlev-1 (2001-2005), Tarlev-2 (2005-2008), Greceanîi-1 (2008-iunie 2009) și Greceanîi-2 (iunie-septembrie 2009).

Vasile Șova s-a născut în 1959 la Crasnoarmeiscoe, Hîncești. A absolvit școala de construcții navale din Nicolaev (Ucraina) și facultatea de drept de la Universitatea de stat din Chișinău. După absolvirea școlii, în perioada anilor 1979-1983 a muncit ca montor la Direcția de construcții nr.2 din Chișinău. Între anii 1983-1988 a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în diverse structuri ale efectivului mediu de comandă, între anii 1987-1988 – la departamentul de poliție din raionul Sovietic al capitalei. În perioada 1988-1990 a fost prim-secretar al Comitetului raional al comsomolului în raionul Sovietic. Cariera de funcționar public și-a început-o în 1988, fiind angajat la MAI al RSSM.

La 30 de ani a fost ales deputat în Sovietul Suprem al RSSM, care ulterior a devenit primul parlament al Republicii Moldova independente. În circumscripția sa uninominală a depășit candidați mai maturi și mai experimentați (atunci toți cei 380 de deputați ai SS au fost aleși pe circumscripții uninominale). În primul parlament, a făcut parte din comisia permanentă pentru combaterea criminalității. A fost unul dintre semnatarii Declarației de independență.

În noiembrie 1990, Vasile Șova a stat în fruntea delegației Sovietului Suprem al RSSM la Tiraspol și a depus tot efortul pentru prevenirea conflictului armat, însă confruntarea cu localnicii pe podul Dubăsari, evenimentele din Dubăsari și primele victime (trei morți, 16 răniți) au pus capăt speranțelor de soluționare pașnică a conflictului.

În iunie 1992, în timpul luptelor pentru controlul asupra or. Bender, deputatul Vasile Șova se afla în oraș. Colonelul Victor Gusleacov (în 1991 el fusese numit comisar de poliție la Bender) a scris în memoriile sale: “În dimineața de 20 iunie m-a telefonat deputatul parlamentului Moldovei dl V.Șova, a spus că se află în clădirea comitetului executiv orășenesc și a rugat ca persoanelor care îl însoțeau să li se permită să părăsească clădirea. I-am răspuns că nu am intenționat și nu intenționez să iau cu asalt comitetul executiv. Asupra clădirii se trage din arme automate doar ca răspuns la mitralierea care vine din clădire. I-am mai spus, că pot trimite mai multe autobuze pentru a evacua din clădirea executivului toate persoanele. A zis că se va consulta. Cum a părăsit dl Șova clădirea executivului orășenesc nu știu, căci ulterior nu m-a mai telefonat”.

După expirarea mandatului de deputat în primul parlament, Vasile Șova a fost iarăși invitat la muncă în cadrul MAI, timp de patru ani a activat ca simplu specialist, apoi șef al direcției CSI, după care – ministru adjunct al afacerilor externe, responsabil de legăturile cu CSI și Transnistria

Una dintre chestiunile care l-au preocupat atunci erau negocierile privind demarcarea frontierei moldo-ucrainene. Ulterior, Vasile Șova își amintea că, inițial, despre cedarea în folosul Ucrainei a terenului de-a lungul drumului Odesa - Reni, în preajma satului Palanca, nici nu era vorba, nici drumul în sine nimeni nu intenționa să-l cedeze (Moldova a transmis definitiv această bucățică de teritoriu din preajma localității Palanca în proprietate Ucrainei în iunie 2011, prin semnarea actului respectiv). “Ne-am înțeles că problemele s. Palanca le soluționăm în condițiile unei arende pentru 99 ani. Problema dispărea, interesele Ucrainei și ale Moldovei, chiar și din punct de vedere al Constituției, erau respectate. Dar ulterior, în 1998, guvernul a fost schimbat – era unul de coaliție și greșelile au început din nou”, își amintește Vasile Șova.

În 1998, după venirea la putere a Alianței “Pentru democrație și reforme” și divizarea funcțiilor ministeriale în conformitate cu “algoritmul politic” între partidele lui Mircea SnegurDumitru Diacov și Valeriu Matei, Vasile Șova a părăsit funcția de ministru adjunct de externe. Tot atunci, în 1998, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în China.

Vasile Șova a fost printre cei care au pregătit vizita președintelui Republicii Populare Chineze, Jiang Zemin în Moldova (19 iulie 2001). Dorind să-i susțină pe comuniștii moldoveni aflați la putere, liderul chinez a adus atunci guvernului R. Moldova peste 1 mln. de dolari și a promis investiții viitoare. Iar ambasadorul Moldovei în China, Vasile Șova, spunea într-un interviu pentru publicația “Логос-пресс”, că în scurt timp comerțul bilateral și economic cu China va înflori, că în Moldova, dar și în China, vor apărea întreprinderi mixte în domeniul electronicii, medicinii, complexului agroindustrial, dat fiind că interesul chinezilor pentru republica noastră este enorm, iar vizita lui Jiang Zemin trebuie să devină un impuls puternic.

Termenul misiunii sale diplomatice a expirat în 2002. Se zvonea că după revenirea din China, Vasile Șova ar putea ocupa din nou fotoliul de viceministru al Afacerilor Externe. Postul devenise vacant după ce în octombrie 2001 fostul viceministru Iurie Leancă a demisionat în semn că nu este de acord cu politica externă promovată, iar fostul ambasador al Moldovei în Rusia Valeriu Bobuțac a refuzat să revină la Chișinău și a plecat de la MAE. Dar la Chișinău pe Șova îl aștepta o cu totul altă numire. În decembrie 2002, prin decret prezidențial, fostul ambasador al RM în China a fost numit în funcția de ministru pentru reintegrare.

Apropo, Vasile Șova s-a întors din China cu un nou animal de companie – albinosul pekinez Xiao-Pao. 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ministru , Vasile Șova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4210 locuitori

Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.