|
Cum Ilan Șor și-a cîștigat banii pentru viața sa de lux
Ion Munteanu
Șor a încercat încă o dată să convingă opinia publică că „în dosarul privind furtul miliardului" el este doar o victimă, iar capitalul său a fost obținut pe căi legale.
Însă experții amintesc că, de fapt, înainte de a jefui "turta" sindicală, averea lui era destul de modestă. Izvoarele vieții de lux a familiei lui Șor se fac vizibile în schemele frauduloase de proporții și mașinațiile bancare grandioase.
Șor în rol de victimă
Antreprenorul cu reputație dubioasă susține că nu a primit niciun dolar din banii furați și a fost mințit de ex-premierul Vladimir Filat și businessmanul Veaceslav Platon. „Aveam încredere în Platon, noi, fiind prieteni, am avut multe tranzacții diferite", a remarcat Șor în interviul televizat difuzat duminica trecută de un post local de televiziune. El a declarat că nu este vinovat de cele ce s-au produs în sistemul bancar al țării și că nu știa că creditele oferite nu vor fi întoarse băncii.
Potrivit lui Șor, doar peste ceva timp el a înțeles că acțiunile lui Platon și Filat au fost începutul unor scheme bancare internaționale de spălare a banilor. „După ce am aflat despre aceasta, m-am adresat organelor de drept", a menționat Șor. În urma mărturiilor lui, Filat s-a pomenit pe banca acuzaților, pentru corupere pasivă și trafic de influență. El a fost condamnat la 9 ani privațiune de libertate. Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de privațiune de libertate în dosarul Băncii de Economii, pentru fraudă și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Primarul de Orhei este sigur că autoritățile moldovene nu doresc să găsească banii furați din sistemul bancar. Șor presupune că, dacă procurorii „ar munci, dar nu ar merge pe la conferințe de presă, banii ar fi găsiți repede". „Beneficiarul final este Platon. Dacă organele de drept vor lucra bine, banii vor fi peste cinci minute. Procuratura și Ministerul de Interne al RM trebuie să-și revadă relațiile cu MAI al Rusiei și să colaboreze cu autoritățile Marii Britanii. În așa fel vor fi găsiți banii. Acolo ei sînt investiți în imobile", a afirmat Șor.
La întrebarea cum explică el faptul că în raportul Kroll numele lui Platon, pe care el îl numește principalul vinovat de furtul miliardului, practic lipsește, iar toate învinuirile îl vizează pe însuși Șor, primarul de Orhei a răspuns laconic. A menționat doar că „cei de la Kroll sînt niște escroci". Amintim că, în raportul reputatei companii americane Kroll, angajate de autoritățile moldovene pentru a contribui la investigarea "furtului secolului", numele lui Șor este pomenit, practic, pe fiecare pagină.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1447
- Populația:
- 1648 locuitori
Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.
Comentarii
(0)