25 iunie 2019, 16:05 Realitatea moldovenească views 4320
Declarație: Frauda bancară a avut loc cu buna știință a demnitarilor
25 iunie 2019, 16:05 Realitatea moldovenească views 4320

Declarație: Frauda bancară a avut loc cu buna știință a demnitarilor

Denis Urechi, om de afaceri condamnat în dosarul fraudei bancare, susține că grupările criminale implicate încearcă să scape de răspundere penală după ce coordonatorii schemelor au fost nevoiți să fugă din Republica Moldova.

El spune că schemele raider și de deposedare de bani, „făcute în perioada decembrie 2012-iunie 2019", au avut loc cu ajutorul sistemului de drept din țară și buna știință a demnitarilor de stat.

Într-o conferință de presă la IPN, Denis Urechi a spus că toate problemele sale au început în anul 2012, „cînd Banca de Economii urma să treacă de sub controlul statului sub controlul lui Veaceslav Platon". Potrivit lui, atacul asupra băncii a fost organizat prin intermediul lui Victor Berlinschi, care era la acel moment membru al Consiliului de administrare al BEM.

Bărbatul spune că a contractat un credit de la Banca de Economii, dar a decis să renunțe la serviciile acesteia și să obțină refinanțare la o altă bancă. Însă nu a fost posibil, „întrucît Banca de Economii a tărăgănat procesul de refinanțare și a declarat creditul obținut de către companie drept neperformant". „Prin urmarea acțiunilor ilegale ale conducerii BEM, și anume ale lui Grigore Gacikevici, Alexandru Mișov, Ecaterina Tcaci și alții, creditul oferit real a devenit defectuos", spune bărbatul. Potrivit lui, conducerea BEM urmărea scopul de a avea în portofoliul său cît mai multe credite neperformante, astfel ca prețul băncii la vînzare să fie cît mai mic. „Ulterior, banca a fost vîndută de către Veaceslav Platon lui Ilan Șor".

Omul de afaceri susține că au fost persoane care voiau să scoată banca din criză, dar cînd acestea încercau să întreprindă acțiuni pentru a stopa furtul de bani, încercările le erau reduse la zero.

Denis Urechi afirmă în un unele cazuri furtul s-a produs cu participarea administratorilor companiilor, care conștient contractau credite neperformante. În alte cazuri, cum este al său, prin înșelăciune și prin participarea personală a Băncii de Economii. „Pînă la urmă, Banca de Economii a recunoscut faptul că compania pe care o conduceam achita creditul, atît timp cît era controlată de mine", a spus omul de afaceri.

Potrivit lui Denis Urechi, pe 20 iunie, după plecarea „guvernării care a subminat organele de drept ale statului", „un complet de la Curtea de Apel Chișinău, alcătuit din Ion Muruianu, Nelea Budăi și Ion Secrieru, a emis o hotărîre prin care legalizează toate infracțiunile care au fost comise pînă în prezent, în lipsa documentelor pe acest dosar". „Deci, prin infracțiunea comisă, sistemul judecătoresc încearcă să legalizeze pe ultima sută de metri toarte crimele pe care le-au comis pînă în prezent".

Denis Urechi a fost condamnat definitiv, în 2012, la patru ani de închisoare pentru că ar fi prezentat acte false la Banca de Economii. Acesta și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul nr. 4 Cricova.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

furtul miliardului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.