|
Soluţia pentru problema acumulării gunoiului în parcurile din capitală
Principala cauză a mormanelor de gunoaie din parcurile capitalei este numărul insuficient al urnelor și tomberoanelor pentru gunoi. În opinia sa, pentru a rezolva problema este nevoie de un complex de măsuri.
Este opinia exprimată pentru NOI.md de către preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a organizaţiei „Mişcarea Ecologistă din Moldova", Vladimir Garaba.
Acesta a menţionat că trebuie să rezolvăm patru sarcini principale. Prima – serviciile orășenești trebuie să asigure existența urnelor și a tomberoanelor peste tot unde oamenii se odihnesc, pentru ca ei să aibă unde arunca gunoiul acumulat. A doua – serviciile municipale trebuie să treacă mereu prin locurile unde se acumulează gunoiul, pentru a-l evacua de acolo. Ce să-i faci – așa se procedează în toate țările civilizate. Și acolo se adună deșeuri menajere după ce oamenii se odihnesc.
A treia, după cum a menţionat ecologul, poliția și angajații spațiilor verzi ar trebui să efectueze raiduri comune și dacă depistează gunoaie, să amendeze infractorii. Deși, după cum a menţionat dl Garaba, este dificil să amendezi oamenii în timp ce ei se odihnesc în parc, căci ei pot spune că după picnic vor lăsa curat locul.
„Și patru – trebuie să educăm oamenii prin mijloacele mass-media. Iar pe copii să-i deprindem de mici – acasă, la grădiniță, în școli, apoi și la facultate, - să aibă o atitudine grijulie față de mediul ambiant, să nu lase gunoi în urma lor", a specificat preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a organizaţiei „Mişcarea Ecologistă din Moldova".
El este convins că în parcuri ordinea și curățenia depind în mare măsură și de autoritățile locale, de întreprinderile gospodăriei comunale, în sarcina cărora este, de fapt, salubrizarea în oraș.
„Toate încep de la autoritățile locale, în zadar ele dau vina pe oameni. Amenzile sporite nu vor rezolva problema, dacă autoritățile locale nu vor face nimic. Dacă întreprinderile municipale duc lipsă de brațe de muncă, urne pentru gunoi, conducătorii lor să ceară Consiliului municipal Chișinău resurse financiare pentru procurarea inventarului, angajarea personalului. La început autoritățile să le creeze oamenilor condiții pentru odihnă, și pe urmă să ceară ca ei să păstreze curățenia", a subliniat Vladimir Garaba.
Dar, în opinia sa, există și alte încălcări, mai grave, ce țin de aflarea oamenilor în parcuri – aprinderea rugurilor, tăierea crengilor și altele. Iată pentru aceste fapte amenzile trebuie să fie nemiloase. Și raidurile poliției îi vor disciplina pe oameni
Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a organizaţiei „Mişcarea Ecologistă din Moldova" a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că serviciile comunale nu-s singurele care adună mormanele de gunoaie. De la un timp, în ajutorul lor vin mișcările ecologiste, voluntarii, ONG-urile care realizează proiecte pe banii bugetului civil.
Astfel, din anul 2011 în Moldova activează mișcarea "Hai, Moldova!", activiștii căreia și-au propus să elibereze mediul ambiant de gunoaie, să ajute oamenii să trăiască în armonie cu natura, într-un mediu pur și sănătos. Potrivit reprezentantului Mişcării, Eugen Camenşcic, "Hai, Moldova!" este o inițiativă civică a unui grup de tineri. Campaniile de salubrizare a zonelor verzi, organizate de activiștii mișcării în toată țara, adună mii de voluntari dornici să contribuie la salubrizarea țării. În toamna anului 2018, în Moldova la acțiunea de salubrizare au participat 77 mii de voluntari.
Eugen Camenşcic mai spune că ei adună zeci de tone de deșeuri aruncate în parcuri, păduri, pe malurile bazinelor acvatice din Moldova. În opinia lui, mulți dintre compatrioții noștri au nevoie de educație, să li se altoiască cultura atitudinii grijulii față de natură, să li se explice de ce nu este bine să se comporte în acest fel.
„Autoritățile trebuie să creeze infrastructura necesară pentru odihnă în zonele verzi, fără ea nu poți conta pe un rezultat pozitiv. Mai trebuie mobilizat un număr suficient de muncitori care să adune și să evacueze deșeurile, deoarece vîntul și maidanezii le înșiră prin parcuri și păduri. Și mai cred că infractorii trebuie să fie amendați mai des, pedeapsa trebuie înăsprită, căci amenda de 300-600 lei, prevăzută de art.137 din Codul administrativ, nu-i prea afectează material pe infractori. Se cer măsuri mai severe în această privință. Și iarăși, totul depinde de autoritățile locale. Dacă ele nu vor aplica pedepsele, gunoiul va fi mereu prezent peste tot", a mai menţionat Eugen Camenşcic.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1479
- Populația:
- 935 locuitori
Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.
Comentarii
(0)