17 august 2012, 14:36 Realitatea moldovenească views 8034
17 august 2012, 14:36 Realitatea moldovenească views 8034

Istoria comună ruso-moldovenească necesită o atitudine grijulie

Istoria comună ruso-moldovenească necesită astăzi o deosebită atitudine grijulie şi atenţie, a declarat joi Ambasadorul Rusiei în Moldova Farit Muhametşin în cadrul întîlnirii cu membrii Comunităţii ruse-slave din Cahul, cel mai mare oraş din sudul Moldovei, lîngă monumentul feldmareşalului Piotr Rumeanţev-Zadunaiskii, relatează Novosti-Moldova.

Un exemplu de atare atitudine Ambasadorul îl consideră restabilirea cu forţele localnicilor a acestui monument, care a fost înălţat în anul 1849 (autor – D.Raşett) în locul victoriei armatei ruse asupra turcilor şi tătarilor pe rîul Larga la 7 iulie 1770.

„O temelie durabilă a relaţiilor ruso-moldoveneşti rămîn raporturile şi tradiţiile istorice de prietenie şi ajutor reciproc, care s-au stabilit între Rusia şi Moldova, popoarele lor pe parcursul mai multor secole. Deoarece viitorul acestor relaţii depinde, înainte de toate, de noua generaţie, care urmează să aleagă viitoarea strategie a dezvoltării lor, este important de a acorda atenţie susţinută educaţiei ei”, - a specificat Muhametşin în cadrul întîlnirii cu membrii Comunităţii ruse-slave şi cu conaţionalii. În cadrul ei şeful misiunii diplomatice a Rusiei în Moldova a examinat problemele existente, precum şi l-a felicitat pe membrul comunităţii Anatolii Cîrîcu cu prilejul cîştigării medaliei olimpice de bronz şi i-a înmînat un cadou.

În timpul discuţiei cu reprezentanţii administraţiei locale Ambasadorul a acordat atenţie deosebită problemei reformării de către puterea centrală a Moldovei a şcolilor şi liceelor ruse, care duce acum la reducerea acestor instituţii de învăţămînt.

La Cahul se caută soluţia acestei probleme spre satisfacţia elevilor vorbitori de limbă rusă şi a părinţilor lor, precum şi a învăţătorilor. Aici pe baza a trei licee cu instruirea în limba rusă se preconizează de a organiza două licee cu ciclu integral de instruire în rusă.

Ambasadorul le-a donat elevilor liceelor ruse locale cărţi din seria „Biblioteca şcolarului”.

Ambasadorul Rusiei i-a invitat pe businessmanii locali să participe la forumul ruso-moldovenesc de afaceri, care va avea loc concomitent cu şedinţa comisiilor interguvernamentale ale ambelor ţări la sfîrşitul lui octombrie-începutul lui noiembrie la Chișinău.

Muhametşin, relatînd despre aceste evenimente importante pentru Moldova şi Rusia, le-a propus oamenilor de afaceri din Chaul, precum şi angajaţilor Portului liber internaţional Giurgiuleşti, pe care l-a vizitat, să-şi prezinte la forumul de afaceri proiectele lor.
 

Cuvinte cheie:

politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
166 locuitori

Maiovca este un sat din cadrul comunei Ocniţa, raionul Ocniţa. Satul Maiovca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 166 de oameni. Localitatea Maiovca a fost întemeiată în anul 1911 cu denumirea Slobodca Vălcineţ.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.