09 august 2012, 14:30 Realitatea moldovenească views 5653
09 august 2012, 14:30 Realitatea moldovenească views 5653

OSCE сheamă la utilizarea cooperării inter-parlamentare pentru rezolvarea conflictului transnistrean

Vicepreşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, şefa grupului parlamentar cu privire la Moldova a OSCE, Walburga Habsburg Douglas a propus să se utilizeze mecanismele de cooperare inter-parlamentară pentru a rezolva conflictul transnistrean. După cum informează „Novii Reghion”, deputatul suedez consideră că această organizaţie, care include reprezentanţi din 55 de state, "este o platformă ideală pentru a extinde cooperarea inter-parlamentară cu Republica Moldova, care pot contribui la consolidarea încrederii reciproce şi să susţină dialogul între cele două părţi ale conflictului transnistrean la un nivel constructiv".

Walburga Habsburg Douglas crede că "determinarea statutului regiunii transnistrene şi de transformare a Forţelor de Menţinere a Păcii, care funcţionează sub auspiciile Rusiei, şi nu întotdeauna sînt percepute de către toate părţile ca fiind absolut neutru, ar putea fi măsuri pentru întărirea în continuare a stabilităţii în zona OSCE."

"Prin urmare, avînd în vedere contextul dialogului constructiv consolidat, rezoluţia privind Republica Moldova, adoptată în iulie 2012, la Sesiunea XXI anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, cheamă la convertirea mecanismului existent de menţinere a păcii în misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional (OSCE)", - spune parlamentarul suedez.

Ea a subliniat faptul că oferirea unei platforme pentru dialog deschis între parlamentarii ambelor părţi ale conflictului transnistrean în cadrul organizaţiei internaţionale inter-parlamentare ar putea fi primul pas constructiv.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.