06 august 2012, 09:41 Realitatea moldovenească views 6760
06 august 2012, 09:41 Realitatea moldovenească views 6760

Vinul de casă nu va fi impozitat

Informaţiile apărute în unele surse mass-media precum că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) elaborează un proiect de lege prin care producătorii de vin de la o cantitate oarecare (vinul produs în condiţii de casă) ar putea fi taxaţi, nu corespunde adevărului, relatează MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă al MAIA.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu examinează şi nu elaborează nici un proiect de lege prin care s-ar prevedea o oarecare taxare a producătorilor mici de vin. Ba mai mult, această prerogativă nici nu ţine de competenţa ministerului.

Dimpotrivă, MAIA a elaborat un proiect de lege care deja a fost aprobat de Cabinetul de Miniştri şi se află în Parlament, prin care vinul nu va mai fi considerat băutură alcoolică, ci produs agroalimentar şi, respectiv, nu va mai putea fi tratat ca şi băutură alcoolică.

De asemenea, urmare a unei iniţiative a Guvernului, la momentul de faţă, vinul nu mai este accizat.

Declaraţia făcută săptămîna trecută de către un angajat al MAIA vizavi de necesitatea impozitării producerii vinului de casă a fost un punct de vedere personal, inspirat din practica unor state europene. Acest punct de vedere a fost expus în cadrul discuţiilor privind combaterea alcoolismului, purtate la şedinţa Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului Naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020.

Reiterăm că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu examinează o asemenea posibilitate, cu atît mai mult cu cît nici nu ţine de competenţa instituţiei, se mai arată în comunicatul serviciului de presă al MAIA.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.