24 ianuarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 12454
Cine beneficiază de pe urma tensionării problemei lingvistice?
24 ianuarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 12454

Cine beneficiază de pe urma tensionării problemei lingvistice?

Informația apărută pe rețelele de socializare și în mass-media, cu ceva timp în urmă, despre faptul că un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare (INP) a refuzat să vorbească rusește cu un locuitor din or. Vulcănești a provocat discuții aprinse printre experți, politicieni și cetățeni simpli. Și chiar dacă video-ul cu pricina nu conține nimic senzațional, discuțiile nu mai contenesc deja a doua săptămînă, se fac auzite diverse păreri, inclusiv din cele ce incită deschis la ura interetnică.

Între timp, menționează observatorii, în acest caz au dreptate ambele părți atrase în dispută. Iar experții inclină să creadă că tensionarea situației în jurul "incidentului" din Cimișlia este motivată de dorința de a sustrage atenția electoratului de la problemele mult mai actuale în ajunul apropiatelor alegeri parlamentare.

«Înțeleg, dar nu-s obligat să vorbesc»

Recent pe Internet a fost plasată o înregistrare video, pe care se vede cum un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare, solicită actele de la un șofer, locuitor al or. Vulcănești, care încălcase regulile de circulație rutieră. Cazul avut loc în or. Cimișlia a fost unul de rezonanță în spațiul informațional, iar filmulețul a acumulat zeci de mii de vizualizări și numeroase comentarii. Chiar dacă înșiși participanții la dialog nu se ceartă și nu ridică vocea, dureroasa problemă lingvistică iarăși a tulburat societatea.

În video șoferul îi cere polițistului să vorbească rusește, dat fiind faptul că el nu înțelege, ce anume i se incriminează. Angajatul Poliției îl refuză și-i amintește locuitorului din Găgăuzia că el este cetățean al RM și trebuie să cunoască limba de stat. Polițistul spune că înțelege limba rusă, însă nu este obligat să o vorbească. Ulterior, s-a aflat că acesta este Andrei Rotaru, are 27 ani și este din s. Logănești, raionul Hîncești.

Imediat după publicarea filmulețului, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah pe pagina sa și-a exprimat nemulțumirea față de comportamentul ofițerului de patrulare. Ea s-a întrebat, dacă polițistul cunoaște Codul infracțional, Legea privind statutul special al Găgăuziei și alte acte legislative, ce obligă reprezentanții puterii să asigure accesul la informație nu numai în limba de stat. Vlah a spus că așteaptă reacția MAI la incidentul respectiv.

Peste un timp Poliția a publicat propria versiune-video a discuției cu șoferul. În comentariu se spune că polițistul a acționat corect, în cadrul legal, și nu a refuzat să vorbească în limba rusă. Materialul video confirmă că polițistul i s-a adresat, într-adevăr, șoferului, inclusiv rusește. Acea parte a discuției, în care el refuză să vorbească rusește și care există pe filmulețul făcut de șofer, aici lipsește.

Mai devine clar și faptul că nici proprietarul mașinii nu a avut un comportament tocmai corect. Reprezentanţii Poliției susțin că șoferul «a manifestat agresivitate și a provocat conflictul». În același timp, ofițerul de presă al MAI Alina Zbanca a făcut un comentariu în care i-a recomandat cetățeanului din Găgăuzia «să studieze mai bine regulile de circulație rutieră, precum și limba de stat». În opinia sa, data viitoare aceasta îi va simplifica comunicarea cu angajatul Poliției și îi va permite să-și argumenteze altfel încălcarea comisă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.