06 iulie 2012, 11:33 Realitatea moldovenească views 3902
06 iulie 2012, 11:33 Realitatea moldovenească views 3902

Profesorii vor avea zi de muncă de opt ore

Profesorii din toate instituţiile de învăţămînt din ţară vor avea zi de muncă de opt ore, la fel ca funcţionarii publici şi alţi angajaţi bugetari din Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat pentru NOI.md ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, care a precizat că prevederea respectivă se conţine în proiectul Codului Educaţiei al Republicii Moldova.

“Va fi o altă formulă de angajare a profesorilor. În sfîrşit, vom scăpa de aceste norme de ore, care au indus atîta vrajbă în breaslă şi care au făcut ca pentru una sau două ore oameni să devină duşmani”, a menţionat Şleahtiţchi.

Totodată, el a precizat că, după adoptarea Codului Educaţiei, va fi elaborată o nouă viziune asupra încadrării în cîmpul muncii, prin care pedagogul va avea posibilitatea să se manifeste în alt mod la şcoală.

Proiectul Codului Educaţiei vine să înlocuiască Legea învăţămîntului din 1995. Conform Codului, în Moldova va apărea o Agenţie naţională pentru asigurarea calităţii în învăţămînt, care va elabora standardele ştiinţei de calitate. În 2010, Codul Educaţiei a fost propus spre dezbateri, iar ministrul Educaţiei de atunci, Leonid Bujor, susţinea că cea mai importantă schimbare este faptul că acesta include micşorarea atît a numărului de ore, cît şi a conţinutului obiectelor de studiu. Codul urmează a fi supus dezbaterilor în cadrul Guvernului, iar ulterior - în Parlament.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
1701 locuitori

Cobusca Nouă este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Cobusca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1701 oameni. Satul Cobusca Nouă a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.