03 iulie 2012, 16:05 Realitatea moldovenească views 6405
03 iulie 2012, 16:05 Realitatea moldovenească views 6405

V. Socor: Guvernul Moldovei nu va accepta federalizarea


Foto: europalibera.org 

Guvernul R. Moldova nu va accepta federalizarea, deoarece în acest caz statul nu va putea funcționa, a declarat într-un interviu postului de radio «Europa Liberă» analistul Vladimir Socor. El a remarcat că temerile privind federalizarea Moldovei sînt neîntemeiate, deoarece nimeni nu face presiuni asupra autorităților R. Moldova în acest sens.

Unii diplomaţi germani s-au pronunţat pentru o soluţie de federalizare. Văd că la Chișinău s-a creat o atmosferă de uşoară alarmă în privinţa federalizării. Unii comentatori de la Chișinău presupun că ar exista presiuni, chiar insistenţe, din partea Uniunii Europene în mod colectiv sau din partea unor guverne, cum ar fi cel german, pentru ca Republica Moldova să accepte o soluţie de federalizare. Discuţiile se poartă la nivel de idei, de sugestii, de eventual muncă de lămurire. Eu sînt sigur că guvernul Republicii Moldova nu acceptă sugestii de acest tip deoarece poziţia guvernului este că trebuie să avem un stat viabil, funcţional, nu un stat disfuncţional, care ar fi rezultatul aşa-zisei federalizări”, - a subliniat Socor.

Analistul a subliniat că se discută în fond despre două tipuri de federalizare: „ Un tip ar fi federaţia de tip clasic în care unităţi teritoriale, în cazul acesta ar fi Transnistria, posibil şi Găgăuzia s-ar bucura de drepturi de autoguvernare pe plan teritorial. Alt tip de federalizare care să discută ar fi acela potrivit căruia autorităţile de la Tiraspol ar căpăta unele drepturi de decizie în guvernarea centrală din Chișinău. Aceasta nu ar fi o federalizare, nu există nicăieri o asemenea federalizare”.

Totuși, consideră V. Socor nu există șanse ca Moldova să devină o federație. „Orice tip de federalizare în cadrul Republicii Moldova înseamna pur şi simplu dizolvarea statului, ar transforma Republica Moldova dintr-un stat într-un teritoriu practic neguvernat… Federalizarea, este o chestiune potenţială, latentă, dar nu actuală şi ar fi foarte contraproductiv să vorbim mereu despre acest lucru şi să-i exagerăm importanţa. Guvernul, parlamentul niciodată nu vor accepta o asemenea decizie”, a conchis  Socor.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.