|
Stepaniuc: România este cea care ne presează să studiem Istoria Românilor
Studierea Istoriei Românilor în școlile din Moldova este o consecință a presiunii exercitate de România asupra intelectualității de la noi, este de părere fostul vicepremier Victor Stepaniuc.
Potrivit lui, din cauza acestor presiuni, generații întregi au fost și rămîn a fi ținute departe de adevărul istoric.
„Fenomenul acesta este încurcat, este unul geopolitic, fiindcă cine ne presează astăzi pe noi să studiem Istoria Românilor? România face o presiune foarte mare asupra intelectualilor din Republica Moldova, asupra Academiei de Știință și a oamenilor de știință de la noi. Ei, din păcate, prin diferite proiecte de corupere a intelectualilor scriu aceea ce doresc și își formulează această politică culturală, educațională cum doresc ei. Mai sînt și alte țări cointeresate în acest proces distructiv, însă avem foarte mulți susținători în Europa și cred că trebuie să revenim la această disciplină – Istoria Moldovei", a declarat Stepaniuc în cadrul unei emisiuni la Accent TV.
Politicianul mai afirmă că Republica Moldova este un stat vechi cu tradiții, cu o istoriebogată care trebuie cunoscută de fiecare cetățean, acesta fiind un drept fundamental.
„Acum Istoria Românilor are și mai multe pagini falsificate, dar adevărul istoric trebuie căutat. Asta nu trebuie să ne priveze pe noi de dreptul ca popor, ca națiune de a ne cunoaște istoria națională. Pe masa profesorilor trebuie să stea manualul de Istoria Moldovei. Manualul de Istoria Românilor nu ne dă răspuns la întrebările respective: ce a fost Moldova, ce este, ce va fi...", a adăugat Stepaniuc.
Fostul vicepremier a mai remarcat că a pledat pe parcursul a 30 de ani pentru studierea Istoriei Moldovei în școli, inclusiv din postura sa de pedagog.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1636
- Populația:
- 750 locuitori
Bădragii Vechi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Bădragii Vechi este unicul sat din comună. Satul este aşezat pe malul rîului la o distanță de 24 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 225 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 750 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din 13 februarie 1636.
Comentarii
(0)