28 iunie 2012, 17:15 Realitatea moldovenească views 3378
28 iunie 2012, 17:15 Realitatea moldovenească views 3378

Sondaj – Ce semnifică pentru Dvs ziua de 28 iunie 1940

La 28 iunie 1940, îndeplinind cererea URSS, România şi-a retras trupele şi administraţia din Basarabia şi Bucovina de Nord, pe care ea le-a ocupat din 1918, şi regiunea a fost alipită la Uniunea Sovietică. La 2 august 1940 pe o parte din acest teritoriu a fost formată RSS Moldovenească, în componenţa căreia au intrat şase judeţe basarabene şi şase raioane din stînga Nistrului, care din 1924 făceau parte din RASS Moldovenească în componenţa Ucrainei Sovietice.

Corespondentul AŞ Novosti-Moldova i-a întrebat pe locuitorii republicii, ce semnifică în realitate pentru dînşii 28 iunie 1940.

 Tatiana, fotograf:

„Acum trecutul nostru, istoria sînt denaturate în mod forţat. Mai curînd, în acest mod politicienii şi diverse organizaţii vor să îmbunătăţească relaţiile cu România, dar rezultă altceva – noi distrugem relaţiile valoroase şi avantajoase pentru ţara noastră cu Rusia”.

 Serafima, muziciană:

„E o întrebare complicată. Aceasta este istorie, unde nu există interpretare univocă. 28 iunie 1940 este şi ocupaţie şi, pe de altă, eliberare. Laturi negative are şi o poziţie, şi alta. În orice caz, aceasta este o zi, care a schimbat mersul dezvoltării ţării noastre”.

 Anatolii Stepanovici, pensionar:

„Această zi este începutul istoriei noastre noi, primul pas spre eliberarea de sub ocupaţia fascistă şi victoria întregului popor sovietic în acel război groaznic. Eu sînt moldovean şi acum îmi este foarte dureros să văd, cum mulţimi de tineret se adună în piaţa capitalei şi declară public că Basarabia este pămînt românesc. Românii au luptat de partea lui Hitler, i-au omorît pe taţii şi mamele noastre, fraţii şi surorile, bunicii... Cum se poate spune că noi, moldovenii, popor independent, sîntem români?”.

 Victoria, economistă:

„Ziua ocupaţiei sovietice este rodul ordinar al fanteziei unor politicieni de-ai noştri, aceasta nu poate fi tratat cu seriozitate. În loc de a răscoli trecutul, ar putea face ceva într-adevăr util pentru societate. Prin atare fapte autorităţile doar dezbină societatea noastră, îi pornesc pe unii împotriva altora. 28 iunie 1940 este istoria noastră şi nu ne putem dezice de aceasta. Trebuie pur şi simplu s-o acceptăm”.

 Vasile, şofer:

„Această zi - ziua eliberării de sub ocupaţia română, dar eliberatorii noştri nu se ştie de ce au uitat să plece acasă. Ei au rămas şi au sovietizat Moldova, i-au deposedat pe bunicii mei de pămînt şi au transformat ţara în colhoz, au mai exagerat un pic cu foamea şi cu deportările. Aceasta a dus la faptul că a avut de suferit multă lume”.

 Serghei, jurist:

„Dacă n-ar fi fost soldaţii sovietici, nu se ştie, unde am fi fost noi acum şi cărei ţări i-am fi aparţinut. Bineînţeles, Germania depăşeşte în dezvoltare Moldova de mai multe ori, dar cine ştie, cum ar fi trăit ei acum, dacă URSS n-ar fi învins în acel război. În ce priveşte ziua, cînd Uniunea Sovietică a impus România să cedeze regiunea de est a Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei Ucrainei Sovietice, aceasta nu este ocupaţie, ci salvarea noastră”.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
3400 locuitori

Todirești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Todirești și Grăseni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3400 de oameni. Satul Todirești a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.