|
Popovici: Nu mai sînt state în care istoria să fie predată în baza principiului etnic
Nicăieri în Europa nu se mai predă istoria în baza principiului etnic, ci se predă disciplina generală – „Istoria", afirmă Corneliu Popovici, consilier prezidențial în domeniul Educației, culturii și cercetării.
Consilierul a subliniat că nici în țările vecine, cum ar fi România, istoria nu se predă în baza principiului etnic, ci în baza unei viziuni moderne, astfel încît să fie evitat etnocentrismul.
Potrivit lui, în Moldova prin menținerea disciplinei „Istoria Românilor", se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării.
„Din punct de vedere a curriculumului școlar, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sînt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predata în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic 20 de ani, nu se mai predă Istoria Românilor ca disciplină, ci se predă disciplina Istoria. Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decît să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova", a relatat Popovici.
Consilierul a amintit despre încercările șefului statului de a introduce Istoria Moldoveiîn programul școlar, inițiative care au fost respinse de guvernare.
„Guvernarea se pronunță vehement împotriva introducerii acestei discipline. Ne aducem aminte despre inițiativa președintelui de a scoate al referendum acest subiect, inițiativa a fost însă blocată. Și scrisorile adresate Guvernului au fost, de asemenea, ignorate", a subliniat Corneliu Popovici.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1811
- Populația:
- 5252 locuitori
Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.
Comentarii
(0)