BOM se retrage din viața publică?
Ieri, 31 mai, în cadrul adunării eparhialăe cu participarea preoţilor protopopi, duhovnicilor şi membrilor comisiilor disciplinare a fost adoptată o rezoluție prin care s-a solicitat enoriaşilior şi preoţilor să nu participe la acţiuni şi polemici cu caracter politic, să evite ieşirea la proteste.
La adunare s-a decis „convocarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) şi adoptarea unei poziții comune faţă de procesele provocatoare din ultima perioadă. Clarificarea aspectului jurisdicţional prin care unii ierarhi depăşesc atribuţiile şi graniţele canonice ale eparhiei diriguite. Identificarea şi cercetarea în cadrul Judecăţii eparhiale a declaraţiilor nefondate făcute de unii slujitori.
Deasemena, va fi revizuită activitatea organizațiilor neguvernamentale care au primit statut juridic cu binecuvîntarea iеrarhilor.
Solicitat să se expună pe marginea acestor decizii mitropolitul ÎPS Vladimir a menționat: “Nu noi adoptăm legile, ci Parlamentul. Noi preîntîmpinăm, noi păzim, noi în scris am oferit toate propunerile noastre. Dar dacă nu s-a ţinut cont de ele, aceasta nu înseamnă că noi sîntem vinovaţi. Noi nu putem să ne batem, nu putem chema oamenii să iasă în stradă şi să protesteze deoarece pot avea loc diferite provocări. Unele organizaţii care se numesc ortodoxe, consideră că sînt mai presus de biserică şi ele trebuie să rezolve chestiunile bisericii. Dar problemele bisericii le rezolvăm noi, biserica, Sinodul bisericesc şi de aceea noi le propunem să asculte de biserică, dar nu să dea ordine bisericii.”
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1783
- Populația:
- 2140 locuitori
Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.
Comentarii
(0)