25 septembrie 2018, 11:07 Realitatea moldovenească views 8585
Numărul studenților cazați în cămine este în scădere
25 septembrie 2018, 11:07 Realitatea moldovenească views 8585

Numărul studenților cazați în cămine este în scădere

Numărul studenţilor cazaţi în cămine, a scăzut aproape de două ori în ultimii şapte ani.

Potrivit datelor Biroului de Statistică, dacă în 2010 erau aproape 20 de mii de tineri, peste cinci ani cifra a scăzut pînă la 15.400, iar în anul de studii 2017-2018 - doar 11 mii 700 de tineri au beneficiat de aceste servicii.

Administratorii universităţilor explică acest fenomen prin scăderea numărului de studenţi.

"Factorul demografic, plecările acestea masive a studenților înmatriculați și în Romînia și în Europa ne afectează. E dureros. Nu ține de competența Universității de Stat din Moldova. Cu toate că ne străduim să găsim acțiuni concrete, mecanisme, pentru a păstra talentele", a spus rectorul USM, Gheorghe Ciocanu.

În aceste condiții dispare şi concurența între tinerii care aleg, totuși, să stea la cămin.

"Eu stau în căminul 4 al USM. Mi-a fost foarte ușor să-mi găsesc cămin. Am scris cerere, mi-au oferit un loc de cămin și atît. A fost ușor. "

Şi numărul căminelor este în scădere. În ultimii doi ani, trei clădiri care aparțineau Universității de Stat au fost demolate. De exemplu, terenul pe care se aflau căminele 6, 7 și 8 a fost transmis unei companii de construcții în 2013, de către Guvernul Filat. Hotărîrea de Guvern privind demolarea clădirilor a fost propusă și semnată de către ministrul Educației de atunci, actualul lider PAS, Maia Sandu. În prezent, terenul s-a transformat în șantier unde se înalță un bloc cu 50 de apartamente. O imagine deplorabilă, spun studenții.

"Acum studenții trebuie să-și găsească sau gazdă sau să stea în alte cămine, astfel este mult mai costisitor să-și ia o gazdă și într-un fel în căminele noi se simt străini. Acum nu mai există acea comunitate între jurnaliști. "

"Odată cu închiderea căminului pentru jurnaliști s-a pierdut o istorie a lor pentru că era importantă coeziunea lor."

În prezent, în țară sînt peste 70 de cămine studenţeşti.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

studenţi , cămin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
36 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.