|
Au fost desemnați laureații Premiului Național 2018
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, lista cîştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2018. Cele zece personalități cu realizări remarcabile în domeniile lor de activitate vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.
„Guvernul a găsit această cale modestă de a aprecia oamenii de cultură, de știință, oameni deosebiți, care au promovat și continuă să promoveze poate ceea ce este mai frumos în Republica Moldova. Știu că toți dintre ei merită mai mult, dar este important că le apreciem munca", a spus Pavel Filip.
Astfel, cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova. Candidatura acestuia a fost propusă de prim-ministrul Pavel Filip.
În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrînac și reumatologul Liliana Groppa. Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan. Rezultatele activității sale sunt publicate pe copertele revistelor internaționale, iar omul de știință este în mod constant invitat în calitate de profesor la universitățile de peste hotare. Cu toate acestea, savantul mereu susține că își va desfășura activitatea doar acasă, în Republica Moldova.
Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie, iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității culturale și protejarea portului popular.
Pentru realizări remarcabile în domeniul literaturii a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova a fost apreciat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.
În acest an, premiul va fi oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al unei asociații de caritate, a fost selectată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale. Va fi apreciată și activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării. Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este laureatul premiului în acest domeniu.
Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern în semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie de concurs, prezidată de prim-ministru. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 24 august curent.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1802
- Populația:
- 524 locuitori
Noroceni este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 524 de oameni. Satul Noroceni a fost menționat documentar în anul 1802.
Comentarii
(0)