30 iulie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 9660
În Moldova va fi permisă extracția de lut și nisip la o adîncime de pînă la 5 m
30 iulie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 9660

În Moldova va fi permisă extracția de lut și nisip la o adîncime de pînă la 5 m

În același timp, va fi obligatoriu un acord cu Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, precum și disponibilitatea expertizei de mediu a statului sau evaluarea impactului asupra mediului și consimțământul proprietarului.

Acestea includ amendamente la Codul subsolului, pe care Parlamentul le-a adoptat în două lecture. Conținutul coordonat al proiectului, pe baza căruia este permisă extragerea acestor minerale, va fi stabilit prin ordinul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

Autorii proiectului de lege au remarcat că modificările propuse sunt necesare pentru promovarea construcției, reparării, modernizării infrastructurii rutiere și feroviare, baraje și diguri pentru a proteja împotriva inundațiilor, pentru a preveni și a opri procesele de alunecare de teren.

Necesitatea modificării Codului subsolului a apărut în legătură cu problemele de restabilire a drumurilor publice în cadrul proiectului de susținere a programelor de construcție a drumurilor în Moldova.

Proiectul este implementat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și prevede atât construcția de noi secțiuni de drum, cât și extinderea secțiunilor rutiere existente pentru care sunt necesare resurse suplimentare.

Modificările propuse vor facilita, de asemenea, accesul autorităților locale la materialele necesare construirii și reabilitării digurilor, combaterii eroziunii solului și alunecărilor de teren.

Mineralele extrase nu vor fi vândute, iar costurile de construire a digurilor vor include numai costurile asociate cu extracția, transportul și consolidarea.

În prezent, este nevoie de mult timp pentru obținerea unui permis de dezvoltare a mineralelor, care pune în pericol termenii contractului de muncă și poate duce la o dezvoltare ratată a fondurilor alocate în acest scop de organizațiile financiare internaționale.

Sursa: infomarket.md

Cuvinte cheie:

extracție , nisip

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
546 locuitori

Mileştii Noi este un sat din cadrul comunei Răzeni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Mileştii Noi a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.