18 iulie 2018, 12:15 Realitatea moldovenească views 9306
Actele de moștenire vor fi mai ieftine
18 iulie 2018, 12:15 Realitatea moldovenească views 9306

Actele de moștenire vor fi mai ieftine

Tarifele pentru perfectarea actelor de moștenire vor fi reduse de aproape şase ori. Agenţia pentru Servicii Publice va anula un şir de documente obligatorii şi îşi va asuma o parte din cheltuielile solicitanţilor. Despre noile facilităţi a vorbit directorul instituţiei, Sergiu Răileanu, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.

"Venim cu o procedură simplă de evaluare care va fi compensată de către bugetul de stat. Iar în acest caz va fi taxa fixă a notarului de 300 de lei şi taxa Agenţiei Servicii Publice de 51 de lei pentru extrasul din bunul pentru imobile şi în acest caz cetăţenii vor veni de la cei de la 2 până la 6 mii de lei care îi dau acum până la o mie de lei pentru toată gospodăria", a declarat directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu.

Tot în cadrul emisiunii Fabrika, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a declarat că urmează să vină în Parlament şi cu o iniţiativă de modificare a legii care prevede metoda de efectuare a plăţilor la notar.

"Pentru localităţile rurale în special, ne dorim să stabilim în lege o taxă fixă . Dacă pînă acum pentru eliberarea unui certificat de moştenitor se achita de la 0,5-1% din valoare, atunci noi ne dorim să unificăm şi să fie o taxă fixă de 150 de lei. Este o micşorare de aproape trei ori", a menționat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Decizia de a ieftini tarifele pentru perfectarea actelor de moştenire a fost anunţată de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Potrivit datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate aproape 88 de mii de certificate de moștenitor, iar în prima jumătate a acestui an - 47 de mii.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Vlad Plahotniuc , Moștenire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.