04 mai 2012, 13:40 Realitatea moldovenească views 3162
04 mai 2012, 13:40 Realitatea moldovenească views 3162

Experţii au găsit principalele motive ale tergiversării soluţionării conflictului transnistrean

Lipsa unei strategii, a voinţei politice certe, precum şi nedorinţa Federaţiei Ruse de a-şi retrage armele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova. În opinia experţilor, acestea sînt, la etapa actuală, principalele motive ale perpetuării conflictului îngheţat de pe Nistru.

În viziunea politicianului Iurie Roşca, Republica Moldova nu are şi nu a avut decidenţi şi diplomaţi care să înţeleagă în profunzime conflictele geopolitice ce se consumă în regiune şi afectează interesele naţionale ale ţării. În acelaşi timp, el consideră că pentru aceasta este necesară şi voinţa Rusiei. „Este sau nu Federaţia Rusă gata să respecte Constituţia Republicii Moldova şi să-şi evacueze trupele şi muniţiile necondiţionat? Răspunsul este nu. Prin urmare, atît timp cît această ţară nu este gata să-şi onoreze angajamentele asumate, nu ne rămîne decît să soluţionăm probleme practice”, a adăugat Roşca.

De altă parte, analistul politic Oazu Nantoi consideră că este greşit a considera Republica Moldova o zonă de interferenţă a marilor puteri. „Cei 20 de ani care s-au scurs de la momentul proclamării independenţei au demonstrat că Republica Moldova se află la periferia intereselor marilor puteri”, a menţionat analistul. Astfel, spune el, nu de interesele Rusiei, Uniunii Europene sau Statelor Unite depinde soluţionarea conflictului, ci de însăşi Moldova. „Fiind optimist, eu sper că vom ajunge la acea situaţie cînd guvernările noastre vor apela la potenţialul intelectual din societate şi noi, la modul cel mai serios, ne vom ocupa de soluţionarea acestei probleme”, a spus Oazu Nantoi.

De o părere similară este şi analistul Victor Ciobanu, care consideră că handicapul Moldovei constă în incapacitatea de a fixa obiective responsabile. „Noi trebuie să cunoaştem exact cum vrem să vedem statul reîntregit, să ne dăm seama care sînt costurile acestei reîntregiri, chiar şi sub aspect economic. În momentul cînd o să ştim exact să formulăm ce vrem noi să avem, atunci o să apară şi strategia cum să ne mişcăm în direcţia dată”, a conchis analistul.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
138 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 138 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.