|
Ei ar fi principalii beneficiari ai furtului miliardului din cele trei bănci
Potrivit strategiei de recuperare a banilor sustrași din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, grupul de companii înregistrate în R. Moldova prin care au fost scoase mijloacele financiare din cele trei bănci sunt în mare parte companii afiliate lui Ilan Șor, Ion Rusu/ Vladimir Filat, Chiril Lucinschi și Veaceslav Platon.
Procuratura are ca scop recuperarea a 10,7 miliarde de lei, dintre care:
– 5,64 miliarde de lei este suma prejudiciului pe cauze penale transmise în instanța de judecată cu identificarea beneficiarilor;
– 4 miliarde de lei reprezintă suma prejudiciului pe cauzele penale aflate la faza de urmărire penală cu identificarea beneficiarilor efectivi;
– 1,06 miliarde de lei suma prejudiciului pe cauze penale aflate la faza urmării penale fără identificarea beneficiarilor.
Procuratura spune că, urmare a investigațiilor efectuate pentru perioada 2007 – 2014, probelor acumulate, a analizelor realizate și a urmăririi fluxurilor mijloacelor bănești fraudate, au fost identificate două grupuri de beneficiari:
• Grupul Gacikevici – care a activat în perioada 2007 – 2012, care întrunește 112 persoane fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrate în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Creditele primite au fost restituite parțial sau nu au fost restituite. Spre deosebire de grupul Filat, Platon, Şor, în cazul grupului Gacikevici nu a fost utilizată schema de deghizare a originii mijloacelor financiare nefiind tranzitate pe conturile mai multor companii și ulterior restituite băncii. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie suma de aproximativ 3,2 miliarde lei.
• Grupul Filat, Platon, Șor – care a activat în perioada 2013 – 2014, care întrunește 33 persoane
fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrați în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Suma mijloacelor acordate în calitate de credit nu a fost restituită instituției financiare fiind tranzitate pe conturile companiilor nerezidente din diferite jurisdicții. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie 6,5 miliarde lei.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 773 locuitori
Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.
Comentarii
(0)