27 aprilie 2012, 10:03 Realitatea moldovenească views 3225
27 aprilie 2012, 10:03 Realitatea moldovenească views 3225

Semnarea acordului de reluare a comunicaţiilor feroviare a consolidat încrederea între Chişinău şi Tiraspol

Semnarea joi la Rîbniţa a Acordului-protocol între Republica Moldova şi administraţia de la Tiraspol cu privire la reluarea comunicaţiilor feroviare a fost un pas ordinar în consolidarea întrederii între ambele maluri ale Nistrului, a declarat la o conferinţă de presă Eugen Carpov, vicepremier pentru reintegrare al RM.

Oficialul a amintit că „pînă la acest moment comunicaţia feroviară între Chișinău şi Tiraspol a lipsit şase ani, dar după mai multe negocieri ale părţilor cu participarea Primului ministru al RM Vladimir Filat şi liderului din Transnistria Evghenii Şevsiuk în anii 2011-2012 situaţia s-a achimbat spre bine”.

„După semnarea la 31 martie la Tiraspol a  acordului preliminar cu privire la comunicaţia feroviară a demarat reluarea acestui proces în termen de 30 de zile”, - a menţionat Carpov.

Potrivit spuselor lui, reluarea comunicaţiei feroviare ţine de interesele agenţilor economici de pe ambele maluri.

„Odată cu trecerea timpului agenţii economici vor avea posibilitate să determine, care trafic de încărcături este mai avantajos pentru dînşii – auto sau feroviar. Nu este exclus că multe companii vor trece la comunicaţia feroviară pentru realizarea operaţiunilor lor economice”, - a menţionat oficialul.

În cadrul întrevederii de joi de la Rîbniţa au fost expuse perspectivele cîtorva proiecte, în care vor fi cooptate ambele maluri ale Nistrului. Printre ele – implementarea asigurării obligatorii în medicină, combaterea în comun a  bolilor grave şi imunizarea. Părţile au abordat de  asemenea problema reluării comunicaţiilor telefoniei fixe şi asigurarea companiilor de telefonie mobilă din Moldova cu posibilitatea de acoperire a teritoriului Transnistriei.

A fost abordată şi chestiunea privind posibila anulare a punctelor de control a transportului auto.

Evenimentul de astăzi va diminua şi solicitarea şoselelor auto, pe care, din cauza lipsei comunicaţiei feroviare, erau transportate toate mărfurile, se vor diminua şi cheltuielile pentru întreţinerea drumurilor.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.