10 mai 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 10721
Popovici: Sistemul de educație și cercetare se află în prag de faliment
10 mai 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 10721

Popovici: Sistemul de educație și cercetare se află în prag de faliment

Recent conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a lansat ideea comasării unor instituții de învățămînt superior din Chișinău.

În același timp, consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, este de părerea că inițiativa nu face decît să ducă la distrugerea sistemului educațional și științific din țara noastră. Consilierul a calificat acțiunea drept lipsită de inspirație și a precizat că aceasta continuă șirul de acțiuni care generează urmări grave în domeniul educației și științei din Republica Moldova, transmite Noi.md.

„Putem vorbi despre falimentul politicilor publice în domeniul educației și științei, care a generat închiderea a sute de instituții de învățămînt preuniversitar, plecarea din sistemul educațional a 10 000 de angajați din 2009 pînă în prezent, reducerea numărului de studenți cu 30 la sută", a menționat Corneliu Popovici.

Astfel, potrivit lui, dacă în anul de studii 2011-2012 erau înmatriculați circa 104 mii de studenți, în 2017-2018 studiază circa 75 de mii de persoane.

Totodată, alte urmări grave sînt micșorarea numărului de doctoranzi, exodul masiv al cadrelor științifice în străinătate, reorganizarea Academiei de Științe a Moldovei, care duce la falimentarea principalului for științific din țară, dar și distrugerea sistemului de evaluare și acreditare a organizațiilor din sfera ştiinţei şi inovării, precum şi al atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, a atenționat Popovici.

Amintim că ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a comunicat că Universitatea de Stat din Tiraspol ar putea fi absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă", în scopul reducerii cheltuielilor. Măsurile cuvenite în acest sens vor fi luate însă la toamnă, după ce Ministerul va avea tabloul clar al admiterii.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.