27 martie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 11779
Moldova va beneficia de o nouă tranşă de la FMI
27 martie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 11779

Moldova va beneficia de o nouă tranşă de la FMI

Republica Moldova va beneficia de o nouă tranşă de 35 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional. Misiunea FMI, aflată în ţara noastră, a apreciat progresele din economie şi sistemul bancar.

Astfel, premierul Pavel Filip le-a mulțumit tuturor celor care au muncit zi și noapte pentru a ajunge la succesul de astăzi.

"Am venit în fața dumneavoastră pentru a ne împărtăși cu rezultatele și totalurile celei de-a treia runde a monitorizării programului economic susținut de Fondul Monetar Internațional.

Vreau să mulțumesc întregii echipe care în perioada 15-27 martie s-a aflat în cea de-a 3-a misiune de evaluare, dar și întregii echipe din Guvern, care a muncit zi și noapte, sîmbătă și duminică pentru a avea succes în rezultatul acestei misiuni.

Ne menținem determinarea de a ne intensfica activitățile și de a duce la sfîrșit toate reformele inițiate.

Orice apreciere atât pe plan intern cît și pe plan extern ne ambiționează și ne mobilizează să facem mai mult și mai bine. Concluziile acestei misiuni sunt îmbucurătoare pentru Guvern, s-a ajuns la un acord pe toate chestiunile discutate.

Înregistrarea progreselor în eliminarea vulnerabilităților în sectorul financiar bancar, eforturi care au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu. Creșterea economică de 4,5 procente în anul 2017, precum și majorarea investițiilor în sectorul ecomomic al țării. Urmare a finalizării programului vom putea beneficia de circa 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional.

Ne vom concentra pe următoarele obiective: Vom adopta rectificările la buget pentru 2018, respectînd plafonul existent al deficitului, vom continua reformele vamale și fiscale. Ne asumăm angajamentul să adoptăm cadrul bugetar pe termem mediu pentru anii 2019-2021 pînă în luna iunie 2018. Vom analiza mai prudent cheltuilele, în special cele din învățămînt. Vom elabora o strategie de recuperare a bunurilor fraudate. Vă asigurăm că vom depunde eforturi pentru a atinge criteriile de performanță și vom asigura în continuare implementarea angajamentelor care au fost asumate în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional", a spus premierul Pavel Filip.

De asemenea, şeful misiunii FMI, Ben Kelmanson a subliniat faptul că autoritățile vor continua să întreprindă măsuri, care să ajute la atingerea obiectivelor, inclusiv la creşterea economică, dar şi la combaterea economiei tenebre.

"Vreau să vă spun că am reuşit să ajungem la un acord cu autorităţile Republicii Moldova. Acest acord urmează să fie aprobat de către conducerea FMI.

Autorităţile continuă să întreprindă măsuri, care ajută la atingerea obiectivelor, inclusiv la creşterea economică, dar şi la combaterea economiei tenebre şi reducerea poverii administrative. Atfel, vor fi oferite 35 de milioane de dolari de către Fondul Monetar Internaţional pentru Republica Moldova. Prognoza rămâne să fie solidă la nivel de 38,1% de PIB.

De asemenea, urmează să ne axăm pe stabilitatea preţurilor şi în contextul unui regim a ratei de schimb. Inflaţia a atins maxima de 7,9 la sută la sfârşitul lui 2017 şi va încetini în 2018.

Politica Monetară a BNM în prezent este adecvată şi pe termen mediu. BNM va menţine politica monetară neschimbată, fără a avea reacţii excesive la produsele alimentare şi preţuri reglementate.

Noi trebuie să punem accent pe eforturile ce vor duce la îmbunătăţirea situaţiei în domeniul investiţiei publice, în realizarea reformelor sociale, dar şi fiscale, mai mult de atât şi ifitencizarea cheltuielilor.

Autorităţile continuă să întreprindă măsuri care contribuie şi mai mult la atingerea obiectivelor pe termen mediu. De asemenea, este vorba despre sporirea transparenţei şi asigurarea unei bune guvernări. Vreau să-i mulţumesc domnului prim-ministru şi ne dorim ca mai departe să lucrăm cu dumneavoastră", a spus şeful misiunii FMI, Ben Kelmanson.

Directorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova, Alexandru Baltag este de părere că FMI și Guvernul sunt pe aceeași undă, iar acordul la care s-a ajuns în urma acestei misiuni vorbește despre încrederea la nivel politic în Republica Moldova.

"Acordul la care s-a ajuns în urma acestei misiuni dă notă două direcții: prima direcție ar fi că totuși se restabilește o încredere la nivel politic în Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, ori evaluarea Fondului Monetar Internațional reprezintă un reper pentru alte organisme internaționale, atât la nivel de UE, cât și de alte organizații din Moldova. Observăm că încrederea între părți este mai mare și acest lucru se demonstrează deja pe a 2-a direcție, pe cifrele care s-au ajuns la un acord și aici mă refer la creșterea economică, inclusiv la rectificările bugetului pentru anul 2018. FMI și Guvernul Republicii Moldova sunt pe aceeași undă, înțeleg care sunt premisele pentru dezvoltarea continuă a țării și care ar trebui să fie practicile implimentate de Guvern pentru a ajunge la acei parametri stabiliți de părți.

Observăm că reformele pe care le-a pornit Guvernul dau roade. Am avut creștere ecnomică. Ceea ce ține de recuperare, observăm că acest proces este monitorizat de ambele părți", a spus Directorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova, Alexandru Baltag.

Experţii FMI s-au aflat în Moldova în perioada 15-27 martie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

FMI , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
514 locuitori

Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.