Satele din Moldova se conectează activ la Internetul de mare viteză
În 2011, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe din localităţile rurale din Moldova a crescut, faţă de 2010, cu 55,9% şi a ajuns la 113,2 mii, iar celor din mediul urban a sporit cu 21,9% şi a însumat 238,7 mii.
Potrivit informaţiilor oferite NOI.md de către Agenţia Naţională pentru Reglementare de Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, ponderea abonaţilor din mediul rural în raport cu numărul total de abonaţi la serviciile de Internet furnizate la puncte fixe a sporit de la 27%, în 2010, la 32,3%.
Totodată, ponderea abonaţilor din mediul urban a scăzut de la 73 la 67,7%.
În nouăsprezece raioane ale republicii, numărul de abonaţi a crescut cu peste o mie, iar în opt raioane şi în UTA Găgăuzia – cu mai bine de două mii. Cele mai mari creşteri – între 2300 şi 2800 de abonaţi – au fost înregistrate în raioanele Anenii Noi, Cahul, Soroca, Străşeni, Ungheni şi în UTA Găgăuzia.
Majoritatea absolută a abonaţilor din raioanele republicii au fost conectaţi la reţeaua globală în baza tehnologiei ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), care asigură accesul rapid la Internet prin linie telefonică obişnuită şi permite de a efectua concomitent, prin aceeaşi linie, apeluri telefonice.
Conform situaţiei de la finele anului 2011, valoarea medie a acestui indicator pe ţară era de 29,4%, iar în mun. Chișinău şi Bălţi – de 58,1% şi, respectiv, de 36,5%.
Rata medie de penetrare a serviciilor în bandă largă la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori ai republicii, alcătuia 9,9%, iar în Chișinău şi Bălţi – 20,4% şi, respectiv, 13,4%.
Specialiştii Agenţiei explică trendul ascendent de dezvoltare a serviciilor de acces la Internet în raioanele republicii prin creşterea rapidă a cererii pentru aceste servicii, extinderea reţelelor de fibră optică în aceste zone de către SA „Moldtelecom” şi furnizorii alternativi, lansarea unor oferte noi cu două sau trei servicii incluse în pachet.
Programul de dezvoltare a accesului la Internet în bandă largă pe anii 2010 - 2013, aprobat prin hotărîre de Guvern, prevede atingerea către finele anului 2013 a nivelului de 20% pentru rata de penetrare a serviciilor în bandă largă la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori.
Sursa: noi.md
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1878
- Populația:
- 423 locuitori
Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.
Comentarii
(0)