17 martie 2018, 15:10 Realitatea moldovenească views 13891
Ce se ascunde în spatele remanierilor de la Ministerul Justiției
17 martie 2018, 15:10 Realitatea moldovenească views 13891

Ce se ascunde în spatele remanierilor de la Ministerul Justiției

Victor Surugiu

După scandalul cu publicarea discuției telefonice privind "jaful secolului", Alexandru Tănase a părăsit postul de ministru al justiției și și-a anunțat intenția de a-și încheia cariera publică.

Mereu deschis pentru presă și considerat o persoană publică, acum el nu numai că s-a îngrădit de jurnaliști, dar nici nu a găsit de cuviință să apară la ședința Guvernului la care s-a discutat cererea lui de demisie. Experții consideră că înregistrarea care s-a scurs în mass-media nu este unică și reprezintă doar o parte dintre posibilele demascări. În același timp, cazul Tănase a repus în discuție problema interceptărilor telefonice și preluării discuțiilor de pe Internet, care, conform cercetărilor efectuate de un șir de ONG-uri, capătă o amploare tot mai mare în Moldova.

„Cea mai mare gaură a fost făcută de Ilan"

Ex-președintele Curții Constituționale (CC) și membrul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei Alexandru Tănase a fost numit ministru al justiției pe 10 ianuarie 2018, în urma reformării Guvernului. Și anterior el a ocupat acest post, în perioada septembrie 2009 – mai 2011. Anunțul despre intenția de a-și încheia cariera publică prin demisionare el l-a făcut pe pagina sa dintr-o rețea de socializare duminică, 11 martie.

În ajun un post de televiziune privat a publicat o convorbire telefonică care a avut loc în anul 2015 între antreprenorul Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, pe atunci președinte al CC. Ulterior Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul Banca de Economii, apoi la încă 12 ani în dosarul Moldasig și cel privind încercarea de mituire a forțelor speciale „Pantera". Mass-media a publicat de mai multe ori informații privind proiectele de legi și deciziile înaintate, cică, de ex-ministru în interesele lui Platon, dar Tănase de fiecare dată respingea aceste afirmații.

Cea mai mare parte a discuției de 20 minute a fost consacrată furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei. Din discuție se creează impresia că interlocutorii se află în relații de amiciție, dacă nu de prietenie. Ei își spun pe nume – Sașa și Slava. Platon încearcă să-l convingă pe Tănase că ex-guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, în ale cărui mîini sînt concentrate toate atribuțiile, este implicat în jaf. El afirmă că are dovezi concrete despre implicarea conducerii de atunci a BNM în realizarea schemei criminale. Tănase a răspuns că nu prea crede acest lucru.

Discuția s-a referit la alte chestiuni. Spre exemplu, Platon vorbește despre aceea că în spatele furtului miliardului stau politicienii și că, de facto, nimeni nu caută banii dispăruți. El s-a pronunțat și asupra rolului jucat de primarul de Orhei, Ilan Șor, în acest caz. „Cît despre bănci, nu s-ar fi putut face fără politicieni. În fruntea jafului au stat politicieni. Ei au fost principalii. Desigur, Ilan este vinovat de multe, deoarece el a început totul. Politicienii s-au conectat spre sfîrșit. Și ei au închis situația. Dar cea mai mare gaură, desigur, a făcut-o Ilan. Cu siguranță", a declarat Platon. El a menționat că la transmiterea către Ilan Șor a celor 40% dintre acțiunile Băncii de Economii, creditele problematice constituiau 1 miliarde 250 de milioane, dintre care circa jumătate puteau fi acoperite.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (1)
  • #1 Teo Răspunde Citează selecţia
    Pe mine mă pune mai mult în gardă faptul, că cineva atentează la libertățile persoanelor. Se ascultă convorbirile telefonice, se filmează în mod clandestin, etc. Și nimeni nu protestează.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
226 locuitori

Iliciovca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Drochia și la 193 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 226 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.