31 ianuarie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 13167
Alte trei instituţii de învăţămînt vor trece la instruirea în limba franceză
31 ianuarie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 13167

Alte trei instituţii de învăţămînt vor trece la instruirea în limba franceză

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în colaborare cu Alianța Franceză şi Ambasada Franței din Moldova, lansează un proiect pentru consolidarea formărilor francofone din cadrul a trei instituții de învățămînt profesional din țară.

Surse din cadrul AUF au relata pentru INFOTAG că proiectul va fi relalizat la Centrul de Excelență în Transporturi, Școala Profesională nr.2 din Chișinău şi Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din Moldova.

„Prin intermediul acestui proiect, partenerii își propun să faciliteze inserția profesională a absolvenților instituțiilor de învățămînt profesional tehnic din Moldova și să răspundă priorităților Codului Educației al Republicii Moldova, care prevede că, la terminarea studiilor liceale, fiecare elev trebuie să cunoască două limbi străine", a spus reprezentanta Agenţiei, Olesea Simion.

Potrivit ei, proiectul a fost inițiat luând în considerare şi necesitatea promovării plurilingvismului la nivel preuniversitar, subliniată în cadrul Strategiei pentru Educație și Formare 2020.

Proiectul va fi unul complex, în cadrul lui fiind organizate diverse activități. În vederea ameliorării calității învățămîntului, profesorii de limba franceză și discipline non lingvistice vor beneficia de formări pentru consolidarea competențelor și capacităților în franceza de specialitate în domeniile economic, tehnologii alimentare, transport, turism. Vor fi organizate mobilități de formare pentru profesori în Franța, iar experți din țările francofone vor asigura seminare de formare la Chișinău.

Cei mai buni studenți din cele trei instituții de învățămînt profesional tehnic vor beneficia de burse de stagii profesionale. Proiectul prevede şi dotarea pedagogică și cu echipament a celor trei instituții.

Realizarea proiectului va contribui la sporirea atractivității învățămîntului profesional tehnic din Republica Moldova, la crearea de parteneriate între instituțiile de învățămînt profesional tehnic din Moldova și cele din Franța, la consolidarea dialogului între învățămîntul profesional tehnic, cel universitar și actorii socio-economici, precum și la integrarea reușită a absolvenților din instituțille de învățămînt profesional tehnic pe piața muncii din Republica Moldova.

Precizare: Agenția Universitară a Francofoniei este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 800 de universități de pe cinci continente și, în același timp, operator al Francofoniei instituționale pentru învățământul superior și cercetare. Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii de limbă franceză sau în limba franceză : programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru inserția profesională a tinerilor, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 104 țări.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

învăţămînt , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1845
Populația:
2201 locuitori

Satul Nou este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Satul Nou este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2201 oameni. Satul Nou a fost menționat documentar în anul 1845.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.