02 aprilie 2012, 17:42 Realitatea moldovenească views 3723
02 aprilie 2012, 17:42 Realitatea moldovenească views 3723

Episcopul Markel: Perchezițiile poliției în bisericile de la Bălți este un caz fără precedent propriu totalitarismului din anii 20-30 ai secolului trecut


Foto: flux.md

Perchezițiile poliției în bisericile de la Bălți este un caz fără precedent propriu totalitarismului din anii 20-30 ai secolului trecut. O declarație în acest sens a fost făcută pentru GZT.md de către Episcopul de Bălți și Fălești Markel, comentînd raidurile poliției în căutarea literaturii care ar fi fost răspîndită de către episcopi în rîndul enoriașilor pentru a promova protestele împotriva legii antidiscriminare.

"Așa ceva a fost în timpul totalitarismului sovietic din anii 20 și 30, dar în Moldova la putere se pretinde a fi un guvern liberal proeuropean", a spus el, menționînd că polițiștii implicați în descinderile la două biserici din Bălți (Constantin și elena și Sfînta Parascheva), au explicat timid că execută ordinul și au arătat cu degetul undeva în sus.

Episcopul a declarat că iartă acest păcat al polițiștilor, deoarece "au familii pe care trebuie să le întrețină".

Părintele Markel a explicat că polițiștii au venit la biserică pe data de 1 aprilie, în a două jumătate a zile și au arătat mandatul emis de un oarecare Gorbinovschi S., avizat de judecătorul Valeriu Pădurari. Oamenii legii au căutat în biserici broșuri tematice, care de mai multe luni este răspîndită în Moldova și care conțin argumente împotriva adoptării legii antidiscriminare.

"Sînt întru totul de acord cu ceea ce este scris în ele, dar nici biserica și, sînt sigur, nici enoriașii nu au nicio legătură cu ele", a subliniat episcopul, declarînd că în cazul în care biserica ar fi editat astfel de broșuri, ea nu ar fi făcut acest lucru clandestin.

"Pentru mine obiectivele acestor acțiuni de investigație nu sînt deloc secrete: autoritățile liberale, care, din start, au declarat război valorilor creștin-ortodoxe, încearcă să ne intimideze, pentru a ne face să fim mai puțin activi în activitatea noastră pastorală de convingere a oamenilor să se opună legii antidiscriminare. După cele petrecute duminică, noi ne așteptăm la orice: falsificări, materiale compromiţătoare, imagini video şi audio trucate, sau, spre exemplu, la accidente rutiere", a adăugat episcopul.

Totodată, episcopul s-a lamentat că exercitînd "ordinul politic de sus" poliția a uitat cu desăvîrșire de atribuțiile sale directe de serviciu, întrucît "toți sînt la curent că la Bălți există apartamente în care se prepară droguri și poliția cunoaște unde aceste apartamente sînt localizate, dar nu efectuează descinderi acolo, ei efectuează percheziții în biserici".

Arhipastorul Episcopiei de Bălţi şi Făleşti este convins că aceste metode totalitariste de luptă împotriva vocii bisericii nu va avea nicio izbîndă.

"Noi ne facem datoria sfîntă: supraveghem starea de moralitate în societatea care, printre altele, este împotriva legii care legalizează sodomia. În această formă, în care la noi se dorește a fi adoptată, cînd ea conferă cele mai extinse drepturi homosexualilor și le permite să-și promoveze orientarea. Ceea ce nu s-a reușit în Uniunea Europeană, se încearcă să se implementeze aici, iar guvernanții noștri sînt foarte ascultători față de patronii săi europeni, față de ei, dar nu față de poporul său", a declarat părintele Markel, atenționînd că legea într-o asemenea redacție a fost aprobată doar în 8 din cele 27 state UE.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.