31 martie 2012, 11:00 Realitatea moldovenească views 3702
31 martie 2012, 11:00 Realitatea moldovenească views 3702

Ex-Preşedintele României: Unirea cu Republica Moldova nu a fost posibilă nici în 1991 nici astăzi

Ex-Preşedintele României Ion Iliescu, a obiectat secretarului de stat a Departamentului pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac şi susţine că unirea Republicii Moldova cu România nu a fost posibilă în 1991 şi este ireală astăzi, deoarece spaţiul dintre Prut şi Nistru este în legătură cu Transnistria, care este controlată de Rusia, relatează agenția „Novii Region”.

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi ex-președintele a amintit că în 1991 Uniunea Sovietică s-a prăbuşit şi Republica Moldova și-a declarat independenţa, "iar problema unirii celor două ţări nici nu a fost ridicată, deoarece Republica Moldova era legată de existenţa Transnistriei".

"Unirea cu România ar implica separarea Transnistriei, dar atunci cînd vine vorba de Basarabia, atunci trebuie să vorbim nu numai de teritoriile din R. Moldova, dar şi din Ucraina. Astfel, dacă luăm în considerare situaţia actuală, nu este vorba despre voința sau dorința noastră subiectivă ci de o situaţie internaţională obiectivă", - a explicat Ion Iliescu.

Anterior  secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac a declarat că în anii 90 ai secolului trecut a fost pierdut contextul în care a fost posibilă unirea Republicii Moldova cu România, dar această situaţie poate fi restabilită. Cu toate acestea, el a regretat faptul că Ion Iliescu, care era atunci şef al ţării, nu a avut încredere în ea şi "ignora orice iniţiativă de apropiere dintre cele două maluri ale Prutului."

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.