Ex-Preşedintele României: Unirea cu Republica Moldova nu a fost posibilă nici în 1991 nici astăzi
Ex-Preşedintele României Ion Iliescu, a obiectat secretarului de stat a Departamentului pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac şi susţine că unirea Republicii Moldova cu România nu a fost posibilă în 1991 şi este ireală astăzi, deoarece spaţiul dintre Prut şi Nistru este în legătură cu Transnistria, care este controlată de Rusia, relatează agenția „Novii Region”.
Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi ex-președintele a amintit că în 1991 Uniunea Sovietică s-a prăbuşit şi Republica Moldova și-a declarat independenţa, "iar problema unirii celor două ţări nici nu a fost ridicată, deoarece Republica Moldova era legată de existenţa Transnistriei".
"Unirea cu România ar implica separarea Transnistriei, dar atunci cînd vine vorba de Basarabia, atunci trebuie să vorbim nu numai de teritoriile din R. Moldova, dar şi din Ucraina. Astfel, dacă luăm în considerare situaţia actuală, nu este vorba despre voința sau dorința noastră subiectivă ci de o situaţie internaţională obiectivă", - a explicat Ion Iliescu.
Anterior secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac a declarat că în anii 90 ai secolului trecut a fost pierdut contextul în care a fost posibilă unirea Republicii Moldova cu România, dar această situaţie poate fi restabilită. Cu toate acestea, el a regretat faptul că Ion Iliescu, care era atunci şef al ţării, nu a avut încredere în ea şi "ignora orice iniţiativă de apropiere dintre cele două maluri ale Prutului."
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1771
- Populația:
- 680 locuitori
Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.
Comentarii
(0)