20 octombrie 2017, 12:40 Realitatea moldovenească views 5387
„Băsescu nu e vestitor de furtună…”
20 octombrie 2017, 12:40 Realitatea moldovenească views 5387

„Băsescu nu e vestitor de furtună…”

Xenia Florea

S-a încheiat "turneul electoral" de o săptămînă prin Republica Moldova, inclusiv "show-ul" din Chișinău al președintelui de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu.

Călătoria prin țară (Chișinău, Soroca, Ialoveni) a ex-președintelui României chiar semăna cu un turneu al unei celebrități care nu se mai cotează pe scenele capitalei, dar se mai bucură de ceva popularitate în provincie. Un vast interviu unei reviste cu fițe, spectacole cu casa închisă în casele de cultură din raioane, emisiuni la un șir de posturi TV, unde fondatorul PUN, Anatol Șalaru, din cele menționate de utilizatorii rețelelor de socializare, pe parcursul unei ore, a vorbit cel mult două minute, restul timpului a fost consacrat în exclusivitate lui Traian Băsescu. „Băsescu a făcut show la Chișinău", a scris portalul românesc stiripesurse.ro.

Băsescu a început lupta pentru parlament

În iunie curent, ex-președintele României, acum senatorul Traian Băsescu, a fost ales președinte de onoare al partidului proromân unionist Partidul Unității Naționale (PUN), fondat de fostul ministru al apărării Anatol Șalaru. Să devină un lider deplin al formațiunii nu i-au permis problemele ce țin de acordarea cetățeniei RM. În cadrul turneului, Băsescu a declarat: „Cu cetățenia moldovenească sau fără ea, de-facto, președinte PUN voi fi eu", confirmînd cele cunoscute de toată lumea – acest proiect politic a fost creat expres pentru el.

În timpul recentei vizite în RM, Băsescu, de fapt, a lansat campania electorală a partidului săi, care aspiră la nișa politică a liberalilor noștri și la titlul de principalul partid unionist din țară, deocamdată însă necunoscut și fără pondere politică. Tezele lui electorale includ unirea Moldovei cu România în baza deciziilor parlamentelor celor două țări, crearea în Moldova a unei mase critice de adepți ai unirii și a formatului de negocieri România – Ucraina – Rusia – UE – SUA pentru soluționarea problemei schimbului de teritorii.

Drept că cei de la PUN încă nu s-au hotărît cu privire la ultimul punct. Pe de o parte, se presupune cedarea Transnistriei către Ucraina contra Basarabiei de sud. Pe de alta, Traian Băsescu este precaut. La una dintre întîlniri el a declarat: „România trebuie să pornească de la faptul că unirea presupune întregul teritoriu al Moldovei, inclusiv Transnistria, dar să nu uităm că hotarul ei istoric trece pe Nistru. Dacă vom conveni că Bucureștiul și Chișinăul adoptă această decizie politică, după unire Transnistria trebuie să devină subiect de negocieri între Rusia, Ucraina, România și Chișinău."

Scopul principal al formațiunii politice date este accederea în parlament la alegerile din 2018, pentru ca în 2022 să se obțină o majoritate unionistă în legislativul RM și să se producă unirea celor "două state românești". „Traian Băsescu a început lupta pentru parlamentul unirii", a scris pe blogul său vicepreședintele partidului Ana Guțu.

Despre vestitorul de furtună, Danko și bătrîna Izerghil

În cadrul întîlnirii cu jurnaliștii la Clubul Internațional de Presă „Rezonanța socială", la finele săptămînii trecute, Traian Băsescu a declarat că are misiunea de a aprinde flacăra unionismului în Republica Moldova, iar modelul german de unire este, consideră el, un exemplu viu pentru "românii de pe ambele maluri ale Prutului, care continuă să sufere din cauza consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop" .

„Experiența Germaniei, care la fel a fost împărțită din motive politice, demonstrează că unirea este posibilă, - consideră "vedeta" politică. – Mai mult, în conformitate cu Convenția de la Helsinki, modificarea hotarelor în Europa poate avea loc numai cu consimțămîntul reciproc al popoarelor. În România cca 80% din populație este pentru unire, în Moldova adepți ai ideii unioniste sînt mulți, însă insuficienți. Unirea va fi posibilă dacă jumătate dintre locuitorii Basarabiei vor susține ideea. Ar fi ideal ca în 2018 să aibă loc alegerile, iar în 2019 parlamentul să voteze pentru reunirea țării. Atunci procesul ar avea loc pe bani europeni, și nouă ne-ar fi mult mai ușor să facem unirea decît i-a fost Germaniei."

Analistul politic Igor Boțan se arată sceptic față de ideea "modelului german", propagată de Băsescu. Din spusele lui, timp de o săptămînă Băsescu a reușit să farmece, dar și să dezamăgească, deoarece a început să se repete.

- Traian Băsescu a declarat că vrea să aprindă flacăra unionismului în Republica Moldova, - spune Boțan. – Vă amintiți, la Gorki: undeva pe malul mării în sudul Basarabiei (pe care ni se propune să o schimbăm, renunțînd cu ușurință la Transnistria, deși conform Declarației de independență, pe care Curtea Constituțională a plasat-o mau sus decît Constituția, - aceasta este parte indispensabilă a Republicii Moldova) trăia odată bătrîna Izerghil. Ea a povestit o istorie despre Danko și inima lui fierbinte. Dar Traian Băsescunu este Danko, nici măcar vestitor de furtună nu este. Are, ce-i drept, carismă, însă fervoare revoluționară pentru a aprinde flacăra promisă nu are. Unirea RDG și RFG, la care face trimitere dl Băsescu, a avut loc pe valul unui avînt revoluționar. Nemții înșiși au numit-o "die Wende" (cotitură). Pe acest val, cei de la „Scorpions" au compus renumita „Wind of Change" („Vîntul schimbărilor"), devenită simbol al perestroikăi, al reunirii Germaniei și a schimbărilor politice din țările Europei de Est. La căderea Zidului Berlinului, Roger Waters a interpretat legendara operă rock „The Wall" („Zidul"). Cine va compune o operă rock cu ocazia unirii celor "două state românești" ?

Avînd în vedere declarațiile lui Băsescu, ne așteaptă nu fervoare revoluționară, ci un proces lent: crearea "masei critice" pentru unire, care s-ar putea să nu mai fie creată nicicînd, formarea a tot felul de formate de negocieri etc. La acest proces lent se mai poate adăuga lupta dintre Băsescu și Dodon pentru inima lui Putin: Gorbaciov doar a acceptat planul "2+4" la reunirea RDG cu RFG, de ce Putin n-ar putea scrie un asemenea plan pentru Moldova și România? Dar Putin nu este Gorbaciov și situația de azi este alta. Și dacă Băsescu din start nu are fervoare revoluționară, el nu știe ce să facă cu Transnistria și Găgăuzia, atunci la ce bun să vorbim despre modelul german de unire ca exemplu pentru Moldova și România ? Vă conjur, vorbiți despre orice, dar numai nu despre modelul german!

Cred că unicul lucru pe care îl poate face Băsescu în acest caz e să ajute Partidul Unității Naționale să acceadă în parlament, dar în niciun caz să facă unirea. Se va alinia oare acestui proiect politic tineretul cu viziuni unioniste? Va dori el să salveze cariera politică a lui Anatol Șalaru și Ana Guțu? Nu știu. Organizațiile unioniste de tineret plănuiesc să facă unirea deja în 2018 – către centenarul unirii Basarabiei cu România, iar Băsescu le propune un proces lent și de durată.

Continuarea aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Traian Basescu , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
273 locuitori

Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.