|
Limitarea competențelor președintelui continuă
Xenia Florea
Încercările de a-l lipsi pe Igor Dodon de putere continuă. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege ce limitează competențele președintelui în calitate de comandant suprem.
Există încă o țară membră a Parteneriatului Estic unde figura șefului statului devine decorativă. E vorba de Georgia. Dar dacă majoritatea parlamentară georgiană, în lupta pentru putere, acționează totuși „ca la carte", pentru majoritarii moldoveni canoanele democratice s-au dovedit a fi nescrise.
„General fără armată"
Proiectul de modificare a Legii cu privire al apărarea națională elaborat de fracțiunea PDM este un final logic (pentru realitatea moldovenească) pentru încheierea scandalului din jurul participării militarilor moldoveni la aplicațiile militare internaționale Rapid Trident-2017, organizate de NATO din 7 pînă pe 23 septembrie în Ucraina.
La începutul lunii septembrie, președintele Igor Dodon le-a interzis militarilor să participe la manevrele Alianței Nord-Atlantice. „Nu este acceptabilă participarea militarilor moldoveni peste hotarele țării", a scris el pe pagina sa de Facebook. Însă, dacă la începutul lunii februarie curent, Ministerul Apărării se supunea lui Igor Dodon – militarii Armatei Naționale nu au participat la aplicațiile militare Platinum Eagle în România, de data aceasta a apărut o piatră de poticnire.
În rolul de piatră a fost Guvernul. A doua zi după interdicția președintelui, Cabinetul de miniștri le-a permis militarilor să plece în regim de urgență în regiunea Lvov a Ucrainei, la Rapid Trident. Precum a declarat premierul Pavel Filip, aceste manevre puteau deveni al șaselea refuz al părții moldovene de a participa la aplicațiile militare, ceea ce în total ar fi costat 5 milioane de lei și ar fi avut drept consecință neîndeplinirea obligațiilor față de partenerii de dezvoltare. Și, deși președintele a sistat imediat acțiunea documentului adoptat de Guvern pînă la examinarea lui la Curtea Constituțională, 57 de militari moldoveni totuși au plecat la Rapid Trident-2017.
Pe 8 septembrie Igor Dodon a organizat un briefing tematic, la care a declarat că Guvernul și-a depășit atribuțiile, a cerut demisia viceministrului apărării Gheorghe Galbura pentru încălcarea ordinului comandantului suprem și retrogradarea sau demiterea tuturor vinovaților, dar și a comunicat despre semnarea decretului potrivit căruia militarilor moldoveni li se interzice participarea la orice manifestații peste hotarele țării fără aprobarea comandantului suprem.
Răspunsul democraților nu s-a lăsat mult așteptat. „Cred că președintele abuzează de unele instrumente oferite de lege și înțelege eronat atribuțiile comandantului suprem al armatei", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu. Pentru ca șeful statului de acum încolo „să nu abuzeze de aceste instrumente", un grup de deputați din partea PDM a pregătit un proiect de modificare a Legii cu privire la apărarea națională. Precum se arată în nota informativă – „în scopul depășirii impasului instituțional, creat în ultimul timp în administrarea Armatei Naționale".
Potrivit actualei variante a Legii cu privire la apărarea națională, participarea unor unități (subdiviziuni) ale Armatei Naționale cu efectiv personal, armament și tehnică militară la aplicații comune militare cu unitățile militare ale altor state peste hotarele țării este aprobat de comandantul suprem. Autorii modificărilor propun transmiterea acestei prerogative Guvernului – acum el, dar nu președintele va decide la ce aplicații vor participa militarii moldoveni.
De asemenea, se propune excluderea din lege a punctului ce prevede că șeful statului vine cu propuneri în parlament privind participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii sau în scopuri umanitare – acest lucru îl va face guvernul. Totodată, președintele s-ar putea lipsi de competența de numire a conducerii carabinierilor.
Ironia sorții a făcut că înregistrarea acestei inițiative legislative în Parlament a coincis cu hotărîrea Curții Constituționale privind cazul Rapid Trident – 2017. CC a respins cererea preşedintelui de a verifica legalitatea acțiunilor Guvernului privind trimiterea militarilor la manevrele NATO, hotărînd că totul a fost făcut conform legii: deși șeful statului și este comandantul suprem, de apărarea și securitatea națională răspunde Guvernul, iar acesta a încheiat cu Ucraina o înțelegere privind participarea militarilor la aplicații. Totodată, la Rapid Trident ostașii moldoveni au plecat fără tehnică și armament, iar asta înseamnă că, potrivit art. 33 al Legii privind apărarea națională, nu era nevoie de acordul președintelui pentru plecarea lor.
Continuarea aici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1585
- Populația:
- 38 locuitori
Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.
Comentarii
(0)