Ministrul Educaţiei a dispărut
Ministerul Educaţiei nu dispune de informaţii referitoare la persoanele care au adoptat decizia de a pune în aplicare ordinul № 124 din 7 martie cu privire la redenumirea disciplinei şcolare "Istoria" în "Istoria românilor şi Universală".
Potrivit informaţiilor oferite Noi.md de către serviciul de presă al Ministerului Educaţiei, documentul a fost semnat personal de către ministru şi un "grup de lucru", constituit din istorici. La cererea de a prezenta această listă cu numele istoricilor din "grupul de lucru", reprezentanţii serviciului de presă au declarat ca nu dispun de astfel de informaţii şi chiar ministrul nu poate acorda aceste date, deoarece a plecat într-o direcţie necunoscută şi se va întoarce doar peste o săptămînă. Încercările Noi.md de a-l contacta personal pe ministru au eşuat: Mihail Şleahtiţchi nu a răspuns la apeluri şi SMS-uri.
Solicitat de către Noi.md pentru a oferi un comentariu asupra deciziei Ministerului Educaţiei, celebrul istoric şi filolog din Moldova, Vasile Stati, a declarat: "Această ordine este un exemplu flagrant de ignoranţă, de necunoaştere nici a istoriei neamului propriu, nici a istoriei naţiunilor vecine. Acesta este un exemplu de anumite manifestări vădit expansioniste ale statului, camuflate în haine politice şi istoriografice. Este o manifestare evidentă a umilirii naţionale a poporului moldovenesc care îşi are istoria statală de şapte sute de ani". Potrivit lui, este inutil să mai spunem că "în secolul XV, Moldova are 14 istorii scrise cunoscute, trei dintre acestea fiind în limbi străine, iar Valahia nu are nici una!".
"Utilizarea manualelor de istorie a românilor, editate peste Prut, este o acţiune antistatală şi promovează dogme antimoldoveneşti. ”Guvernanţii nu ţin cont de cei 76% de cetăţeni care se consideră moldoveni, nici de minorităţile naţionale, de specificul Găgăuziei, de conflictul transnistrean. Consider că ei provoacă o scindare şi o dezbinare a acestei societăţi", susţine politicianul şi istoricul Victor Stepaniuc.
În declaraţia Partidului Socialiştilor, în particular, se menţionează: "În loc să consolideze statalitatea moldovenească şi să conjuge eforturile comune întru reîntregirea teritorială a ţării, în loc să cucerească încrederea locuitorilor Transnistriei şi Găgăuziei, în loc să respecte identitatea originară a moldovenilor, autorităţile sfidează atît denumirea istorică a poporului moldovenesc, cît şi litera legii supreme a statului".
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 340 locuitori
Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Comentarii
(1)