23 august 2017, 10:15 Realitatea moldovenească views 13236
Vor fi interzise în Moldova serviciile de anonimizare?
23 august 2017, 10:15 Realitatea moldovenească views 13236

Vor fi interzise în Moldova serviciile de anonimizare?

Gheorghe Pruteanu

Din 1 noiembrie, în Rusia va intra în vigoare o lege care interzice utilizarea oricăror servicii și mijloace speciale cu ajutorul cărora se poate obține accesul la site-urile blocate pe teritoriul țării.

În Moldova, de blocarea intenționată a conținutului pe internet nu se ocupă nimeni, accesul la anumite resurse de internet în majoritatea cazurilor este restricționat în cadrul urmăririi penale și a procedurilor judiciare. Experții privesc cu scepticism la experiența rușilor, considerînd că nu putem vorbi despre complicații serioase la eludarea restricțiilor în timpul apropiat.

Ce poate spune adresa IP

Precum se știe, orice ieșire în rețea se face prin obținerea și oferirea adresei IP. Este, practic, un număr după care omul este privit ca utilizator de Internet și orice acțiune în rețea este legată de acest număr. Avînd adresa IP, se pot afla date concrete despre deținătorul ei. Acest lucru îl poate face fiecare, apelînd la un serviciu online ce oferă aceste date. Cu ajutorul acestor site-uri, putem afla numele persoanei căreia i s-a oferit IP, adresa de e-mail, iar în unele cazuri chiar și telefonul și adresa fizică.

Cel mai frecvent datele despre utilizator sînt colectate pe Internet pentru statistică – dorința de a face cunoștință mai aproape apare la asemenea servicii ca Microsoft, Google, Yahoo!, Yandex, Facebook, Apple etc. Toate acestea nu vor rata posibilitatea de a urmări comportamentul în rețea și chiar să examineze poșta personală, pentru a determina preferințele personale. Cu cît mai multe urme lasă utilizatorul în rețea, cu atît mai multă publicitate personalizată și spam va obține în viitor. Programe speciale creează un portret-internet al fiecărui utilizator și acesta începe să fie urmărit de publicitate, oferindu-i-se mărfuri sau servicii în funcție de preferințele detectate.

Un scop mai puțin răspîndit al colectării datelor este obținerea informațiilor despre acțiunile ilegale. În special, organele de drept au dreptul să solicite date personale de la providerii de internet. Totodată, colectarea informațiilor despre utilizator poate avea legătură cu interesul din partea persoanelor private, precum și a răufăcătorilor. În ultimul caz persoana poate depista că cineva i-a furat banii de pe cadrul bancar sau contul electronic. Iar singurul lucru pe care îl cunoștea inițial escrocul cibernetic era adresa IP.

Nu e de mirare că mulți utilizatori preferă să-și sporească nivelul de anonimitate în rețea. Însă anonimatul îl face pe utilizatorul de rînd să eludeze controlul de stat, el obține posibilitatea de a ocoli cenzura din rețea. Cele mai multe sondaje arată că mijloacele de anonimitate sînt folosite în scopuri banale de a evita cenzura (din partea statului sau a angajatorului), din paranoia sau din principiu. De asemenea, utilizatorii își sporesc anonimatul online pentru a se proteja de publicitate și de a preveni furtul datelor personale.

Cum să devii „invizibil" pe Internet

Fără a intra în detalii tehnice, anonimizatorul sau proxi-serverul este un intermediar între utilizator și resursa internet de care acesta este interesat. Cu ajutorul acestuia, poate fi obținut cu ușurință accesul la site-urile blocate într-o țară sau alta, la serviciu sau de un provider anume. Anonomizatorul ascunde adresa IP reală și în mare parte este gratuit. Însă la utilizarea lui, de regulă, nu putem vorbi despre o securitate sporită, deoarece întreg traficul este transmis deschis și poate fi interceptat ușor – de exemplu, de către administratorul rețelei sau providerul Internet.

O alternativă este VPN – Virtual Private Network sau „rețeaua virtuală privată", care poate fi atît gratuită, cît și cu plată. Această tehnologie îi permite utilizatorului să iasă pe Internet de parcă s-ar afla la un alt capăt al pămîntului. Asta înseamnă că providerul local nu va putea monitoriza sau filtra traficul și că pentru orice site sau serviciu online adresa IP va fi alta.

De regulă, acest efect se obține prin stabilirea unei conexiuni criptate cu un calculator la distanță și trecerea printr-un „tunel" a întregului trafic. În practică este vorba despre o aplicație care criptează tot traficul internet, atît la intrare, cît și la ieșire, oferind acces la toate site-urile blocate. Se consideră că, cu ajutorul acestei aplicații, persoanele terțe, practic, nu au șanse să afle ce site-uri vizitează utilizatorul sau să citească corespondența lui.

Una dintre cele mai cunoscute și mai eficiente metode de conspirație se consideră rețeaua anonimă TOR (The Onion Router). La utilizarea acestei tehnologii, datele utilizatorului și răspunsurile la ele trec prin niște proxy-servere independente. Există un șir de pluginuri ce se includ direct în browser pentru a utiliza această tehnologie, precum și browseri-TOR, cu diferite seturi de instrumente. Se consideră că este imposibil de depistat adresa reală a utilizatorului și a datelor lui personale. Totuși TOR nu poate garanta confidențialitate absolută. Acest lucru este specificat pe site-ul oficial al acestei rețele.

Ce îi așteaptă pe utilizatorii ruși

Legea rusă privind anonimizatorii, precum accentuează autorii ei, nu vizează introducerea unor noi interdicții pentru cetățenii care respectă legea. Autorii atrag atenția asupra faptului că practica a demonstrat o eficiență insuficientă a blocărilor, iar în rețele pot fi depistate pînă în prezent linkuri la resurse blocate, oferite de sistemele de căutare. Totodată, autorităților ruse nu le place că utilizatorii pot folosi tehnologii ce permit obținerea prin diferite căi a accesului la resursele informaționale blocate.

Legea privind interzicerea anonimizatorilor și serviciilor VPN pentru accesul la resursele blocate prevede că în rolul de regulator va acționa „Roskomnadzor" – Serviciul federal de supraveghere în domeniul comunicațiilor electronice, tehnologia informației și comunicațiilor mass-media, aflat în subordinea ministerului de profil. În caz de necesitate, la depistarea anonimizatorilor se vor include FSB și MAI. „Roskomnadzor" va avea dreptul de a bloca accesul la orice resurse-web ce conțin informații despre metodele de eludare a blocărilor.

Operatorii sistemelor de căutare, la rîndul lor, vor trebui să urmărească și să excludă linkurile la resursele blocate. Deja sînt exemple ale acestei reglementări – pe timpuri Google filtra o parte dintre interpelări și linkuri în China, pînă cînd nu s-a certat cu Guvernul. Apoi a început să afișeze totul și, în cele din urmă, autoritățile chineze au blocat accesul la Google.

Legea le interzice proprietarilor de anonimizatori oferirea posibilității pe teritoriul Rusiei a rețelelor informaționale și de comunicare electronică și a resurselor informaționale ce le aparțin, în scopul obținerii accesului la conținutul interzis. În cazul neîndeplinirii acestor cerințe, „Roskomnadzor" va adopta decizia de limitare a accesului la softurile și hardurile acestora. Dacă proprietarul anonimizatorului s-a conformat noilor cerințe, el trebuie să trimită un aviz către „Roskomnadzor".

Conținutul supus blocării va fi inclus într-un registru de stat special. Se prevede că „Roskomnadzor" va crea un registru al resurselor informaționale și al rețelelor informaționale și de telecomunicații, accesul la care este limitat pe teritoriul Rusiei. Operatorii sistemelor de căutare vor avea acces la acest registru al site-urilor interzise. Va fi întocmită o listă a serviciilor ce oferă posibilitatea de a eluda blocarea site-urilor, precum și vor fi depistați hosting-providerii acestor servicii.

Sub acțiunea acestor modificări ar putea ajunge așa resurse populare ca magazinele de aplicații, portalurile de asistență tehnică a sistemelor de operare și navigatoarele. Astfel, pe aceleași Google Play sau AppStore pot fi găsite mijloace de ocolire a blocajelor. În afara legii ar putea ajunge și diferite platforme informaționale de genul sistemelor de operare și site-urile lor tehnice, de exemplu portalul de mentenanță tehnică a Microsoft, în care se descrie modul de conectare la VPN în diferite versiuni ale Windows. Sub interdicție s-ar putea pomeni și navigatoarele care au posibilitatea de a ocoli blocarea – precum sînt Opera, care a inclus serviciul VPN în navigatorul său, Chrome și Safari, care au asemenea opțiuni.

Totodată, se propune modificarea legislației administrative, fapt ce va permite amendarea operatorilor sistemelor de căutare pentru neconformarea noilor reguli. Vor fi amendați și proprietarii rețelelor, sistemelor informaționale și aplicațiilor care ar putea fi utilizate în Rusia pentru deblocarea site-urilor pe Internet. Obiect al sancțiunilor ar putea deveni și proprietarul resursei informaționale, inclusiv a site-ului, prin intermediul căruia are loc accesul la asemenea rețele, sisteme informaționale sau aplicații. Persoanele fizice care vor obține acces la conținutul interzis, deocamdată, nu vor fi pedepsite.

Rămîn multe căi de eludare

În realitate, precum menționează experții, nimeni nu va bloca tehnologiile de „ocolire", cel puțin, deocamdată. Pur și simplu, proprietarilor acestor servicii li se va interzice să direcționeze utilizatorii spre resursele interzice. Practic, îi obligă să facă ce fac în prezent providerii – să controleze ca utilizatorul să nu ajungă pe paginile site-urilor considerate incorecte de organele de supraveghere. Dacă serviciile nu vor fi de acord să „filtreze" resursele pentru utilizatorii ruși, atunci ele ar putea fi blocate. Și exisă riscul că VPN și TOR vor fi blocate complet la nivelul operatorilor de telecomunicații, deoarece, cel mai probabil, administratorii de servicii nu vor filtra nimic.

Experții intervievați de NOI.md consideră că nu este cazul să vorbim în perspectivă apropiată despre apariția unor complicații serioase în eludarea blocajelor în Moldova. Specialiștii privesc sceptic experiența rusă, exprimîndu-și dubiile că legea va fi eficientă, deoarece majoritatea site-urilor care oferă asemenea servicii se află peste hotarele Rusiei. Totodată, rămîn multe căi care, practic, nu încalcă legea: de exemplu VPN dublu (primul VPN-provider nu știe că utilizatorul accesează un site interzis, iar al doilea – că acest utilizator este din Rusia).

„Deși, în ultimul timp, în Moldova au fost prezentate mai multe inițiative de limitare a utilizării Internetului, e puțin probabil că, în viitorul apropiat, anonimizatorii vor fi interziși în țara noastră, unde nu există cel puțin o listă a site-urilor interzise – deciziile de blocare se iau de la caz la caz, menționează unul dintre experții noștri. O asemenea decizie este absolut ineficientă, fapt demonstrat de țările asiatice cu regimuri politice represive. Chiar și blocarea site-urilor ce conțin serviciile respective nu va permite limitarea totală accesului utilizatorilor la serviciile VPN, la nodurile TOR în diferite colțuri ale lumii și alte mijloace de intermediere a traficului.

Sînt atît de multe anonimizatoare și servicii VPN, încît cele mai multe nu vor fi blocate – nici nu se va încerca. Acestea nu cunosc nimic despre legile naționale și nici nu doresc să știe. Adică, oricînd veți putea găsi o variantă neblocată. China blochează demult TOR, fapt ce nu-i împiedică însă pe chinezi să-l utilizeze. În afara punctelor „publice" de ieșire mai există și cele nepublice. Este imposibil să le găsești și să le blochezi pe toate. Din punct de vedere tehnic, nici în Rusia și nici în Moldova nu poate fi blocat vreun serviciu VPN. Acesta are o mulțime de adrese IP, despre a căror apartenență la aceste servicii persoanele terțe pur și simplu nu știu. După blocarea site-ului „contravenientului" și a unei părți de IP, utilizatorii înregistrați vor putea utiliza VPN ca și anterior".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

internet , servicii , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1625
Populația:
1462 locuitori

Pogănești este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pogănești și Marchet. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1462 de locuitori. Satul Pogănești a fost menționat documentar în anul 1625.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.