01 iulie 2017, 14:30 Realitatea moldovenească views 5622
James Pettit: Guvernarea de la Chişinău se ocupă de consolidarea puterii
01 iulie 2017, 14:30 Realitatea moldovenească views 5622

James Pettit: Guvernarea de la Chişinău se ocupă de consolidarea puterii

Ambasadorul SUA în Republica Moldova se declară dezamăgit de guvernarea de la Chişinău pe motiv că este preocupată mai mult de consolidarea puterii. Declaraţia a fost făcută în cadru emisiunii "Ora expertizei" de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

"Este evident că Guvernul are alte griji. Am văzut activităţi de consolidare a puterii politice, iar pentru aceasta este nevoit să îndeplinească anumite sarcini. Eu înţeleg, dar ar fi mai bine ca Guvernul să continue cu reformele, iar rezultatul în acest caz va ajuta mai mult în acest sens, decât schimbarea, spre exemplu, a sistemului electoral", a declarat şefului diplomaţiei americane la Chişinău.

Ambasadorul SUA a menţionat că a văzut "multă muncă şi eforturi" din partea guvernării pentru elaborarea şi adoptarea mai multor legi, însă nu a remarcat aceleaşi eforturi şi la implementarea lor: "Dezamăgirea populației a început după plecarea lui Vladimir Voronin de la guvernare. Din 2009, oamenii au avut speranţe mari. Dar nu mai poate fi vorba de răbdare. Oamenii au aşteptat opt ani ca să se îmbunătăţească ceva, şi, fiind dezamăgiţi, ei pleacă din ţară".

Referindu-se la sistemul electoral, James Pettit a declarat că este o încercare a guvernării de la Chişinău de a-şi consolida puterea politică. "Acesta sistem de vot există în mai multe ţări. Dar decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală din Republica Moldova, s-a văzut tendinţa guvernării de a consolida puterea politică şi de a întări puterea deja consolidată. Este evidentă voinţa politică a Partidului Democrat de a-şi întări puterea şi influenţa politică. Eu cred că noul sistem electoral va fi totuşi votat, în pofida unor sugestii ale celor de la OSCE sau experţilor Comisiei de la Veneţia. Dacă va fi aşa, cel puţin să se ţină cont de celelalte sugestii ale Comisiei de la Veneţia, care pot îmbunătăţi esenţiala cadrul legislativ", a declarat diplomatul american.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

ambasador , James Pettit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.