|
Universităţile din Moldova lansează programe de studii noi
De la 1 septembrie, şase universităţi din Moldova lansează programe pilot de studii noi în cadrul Proiectului PBLMD "Introducerea învăţării bazate pe probleme în Moldova: consolidarea competitivităţii şi şansele de angajare ale studenţilor".
Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, coordonatoarea proiectului în Moldova, Larisa Bugaian, a spus că în programele de studii sînt folosite metode inovatoare, bazate pe probleme.
"De elaborarea programelor s-au ocupat profesorii de la universităţile care participă la proiect: Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică (UTM), Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF), Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi (USARB) şi Universitatea de Stat din Cahul (USCH)", a menţionat ea.
Coordonatorul proiectului, Romeo Ţurcan, a spus că, în perioada 2015-2016, în Republica Moldova numărul studenţilor s-a diminuat cu 8%, acest fapt fiind determinat parţial de scăderea populaţiei în ţară.
"Dacă am împărţi numărul actual de studenţi la toate universităţile din ţară, am obţine cîte 1 mie de studenţi per instituţie. De aceea noul sistem de predare trebuie să facă aşa fel, încît sectorul de învăţămînt să fie mai atractiv şi competitiv", a explicat el.
Ţurcan a informat că fiecare universitate care participă la proiect va primi cîte 30 de locuri de studii pentru un semestru la una din universităţile partenere din Europa: Universitatea din Aalborg (Danemarca), Universitatea din Gloucestershire (Marea Britanie), Universitatea din Siegen (Germania), Institutul Regal de Tehnologie (Suedia).
Potrivit rectorului USCH, Andrei Popa, programul de studii este întocmit în aşa fel, încît să înlocuiască sistemul clasic de prelegeri şi seminare cu unul mai practic.
"Studenţii vor fi împărţiţi în cîteva echipe, care se vor ocupa de executarea unui proiect pentru realizarea unei sarcini. În cadrul acestui sistem se va schimba rolul profesorului, care va deveni mentorul echipei şi îi va ghida în soluţionarea problemelor", a explicat rectorul.
Potrivit prorectorului USMF, Mihail Gavriliuc, există temerea că studenţii care vor pleca să înveţe la universităţile din Europa nu vor mai dori să revină în Moldova. De aceea, programul naţional de studii trebuie să asigure tinerii cu cunoştinţe pentru asigurarea capacităţii de angajare.
Precizare: Valoarea proiectului este de 1,5 mil. euro. Mijloacele sînt oferite de Uniunea Europeană în cadrul Programului Erasmus +.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1708
- Populația:
- 59 locuitori
Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.
Comentarii
(0)