02 martie 2012, 14:00 Realitatea moldovenească views 2951
02 martie 2012, 14:00 Realitatea moldovenească views 2951

Noi provocări la Corjova: străzile sînt blocate de autospeciale

Autorităţile transnistrene încearcă să intervină în caracterul paşnic al manifestărilor din satul Corjova, unde sînt comemoraţi eroii căzuţi în războiul de pe Nistru. Asta în pofida apelurilor Comisiei Unificate de Control, dar şi al Chişinăului adresate autorităţilor de la Tiraspol de a se abţine de la asemenea acţiuni.

Potrivit Promo-Lex, de la primele ore ale dimineţii numeroase autospeciale au blocat principele intersecţii din satul Corjova. Coloane întregi de civili cu steaguri ale aşa zisei republici nistrene organizează un presupus miting pentru a intimida şi provoca locuitorii.

Veteranul de război şi ex-primarul satului Corjova, Valeriu Miţul, susţine că astfel de manifestaţii sînt fără precedent. „Cazacii încearcă să intimideze populaţia locală să nu participe la Marşul Păcii. Pînă în acest an, astfel de evenimente nu au avut loc. Scopul lor este clar - de a provoca şi împiedica organizarea marşului nostru. Fără precedent este şi faptul că satul este blocat de maşini speciale pentru transportul deţinuţilor, maşini ale serviciilor de pompieri şi ambulanţe”, a declarat Miţul.

În ajun de 2 martie, Comisia Unificată de Control a lansat un apel Chişinăului şi Tiraspolului de a organiza manifestări de comemorare, însă fără acţiuni violente şi intimidări.

Astăzi, se împlinesc 20 de ani de declanşarea conflictului armat de pe Nistru. Potrivit unor date estimative, în timpul conflictului au murit aproape 300 de combatanţi moldoveni, încă 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de transnistreni.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.