|
Ostalep: Statul nu investește în educație și în cultivarea patriotismului (Video)
Atașamentul față de țară este indispensabil pentru dezvoltarea unui stat. De acest lucru au încercat să-i convingă cîteva personalități notorii din Moldova pe tinerii participanți la un proiect implementat în premieră în Moldova – Școala Națională de Patriotism.
Inițiativa desfășurării unei astfel de școli aparține Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", care a reunit la o tabără de vară circa 30 de studenți, inclusiv trei moldoveni din regiunea Cernăuți, Ucraina. Potrivit liderului Mișcării „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, scopul proiectului a fost de a spori sentimentul de patriotism în rîndul tinerilor. „Ne-am propus să promovăm patriotismul ca o valoare națională ce poate aduce bunăstare și beneficii de lungă durată țării și poporului nostru".
În cadrul seminarelor participanții au abordat teme precum multiculturalismul în Moldova, aspecte legate de identitatea și istoria moldovenească, probleme de securitate. Despre avantajele statului multinațional le-a relatat tinerilor Olga Goncearova, fostă directoare a Biroului pentru Relații cu Diaspora. Potrivit ei, oamenii nu trebuie împărțiți în funcție de etnie sau limba vorbită, dar în funcție de atitudinea lor față de țară.
„În perioada independenței, cu părere de rău, noi am lăsat la o parte sensul patriotismului. Lipsa de respect față de tradiții, popor este un lucru foarte rău. Noi putem sa fim buni prieteni și cu Estul, și cu Vestul, și cu toată lumea, dar în prim-plan trebuie puse interesele economice și politice, în al doilea – limba și tradiția, în al treilea – istoria comună, care a fost, este și va fi", a punctat Goncearova.
Valeriu Ostalep, fost viceministru de externe, a remarcat, la rîndul său, că vina pentru gradul înalt de fragmentare a societății moldovenești o poartă elita politică, care, din oportunism politic, încurajează divizarea. În opinia expertului, principala problemă a Moldovei constă în faptul că statul nu investește în educație și în cultivarea patriotismului.
„Starea conflictuală este creată în Moldova absolut artificial. La noi, intenționat se educă oameni absolut intoleranți, care nu sînt în stare să asculte, să accepte. Investiția în educație este, din păcate, o temă absolut nepopulară în rîndul politicienilor noștri", a relatat Ostalep.
Un alt vorbitor la eveniment, Nicolae Pascaru, președintele Mişcării de Tineret „Voievod", i-a încurajat pe tineri să înceapă schimbarea de la ei înșiși. „Noi, de fapt, sîntem o națiune, un popor cu o istorie glorioasă. Noi avem eroii noștri, limba noastră, avem cu ce ne mîndri, deși pe parcursul anilor s-au găsit mulți intermediari care «s-au dedicat» trădării țării", a declarat Pascaru.
Școala Națională de Patriotism s-a desfășurat în perioada 7-9 mai la Vadul lui Vodă.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 1602 locuitori
Borceag este un sat şi comună din raionul Cahul. Borceag este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 137 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Borceag a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)