02 mai 2017, 14:20 Realitatea moldovenească views 3323
FMI a aprobat o nouă tranşă de finanţare pentru Moldova
02 mai 2017, 14:20 Realitatea moldovenească views 3323

FMI a aprobat o nouă tranşă de finanţare pentru Moldova

Moldova poate accesa o nouă tranşă în mărime de 21,5 milioane de dolari, din programul de creditare de aproape 179 de milioane de dolari, oferit de Fondul Monetar Internaţional.

Boardul executiv al organizaţiei a aprobat primul raport de evaluare al programului, care confirmă că ţara noastră a revenit la creşterea economică, iar priorităţile autorităţilor sunt concentrate pe asigurarea unui management stabil al economiei.

Directorii Fondului mai constată că acţiunile de redresare a sectorului financiar şi reformele structurale avansează.

Aceste eforturi au dus la consolidarea stabilităţii financiare şi revenirea la trendul de creştere economică.

Estimările FMI arată că economia Moldovei va spori cu 4,5 la sută în 2017.

Ritmul este mai mare decât a fost prognozat anterior.

Reprezentanţii FMI menţionează că în sectorul bancar s-au înregistrat progrese în consolidarea guvernanței bancare și îmbunătățirea transparenței acționarilor. Acestea, dar şi consolidarea cadrelor de reglementare şi supraveghere sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea pe termen lung.

Raportul FMI arată totodată că politica monetară a BNM este concentrată asupra menținerii stabilității prețurilor în contextul fluctuaţiilor de curs.

În ceea ce priveşte bugetul pentru anul 2017 și cadrul bugetar pe termen mediu, acestea sunt în concordanță cu obiectivele programului, axându-se prioritar pe consolidarea veniturilor și eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor.

Specialiştii FMI menţionează şi eforturile autorităţilor de la Chişinău privind reglementarea politicilor tarifare din domeniul energetic. Totodată, experţii FMI apreciază acţiunile guvernării în implementarea strategiei de reducere a sărăciei şi asigurarea unei vieţi decente pentru populaţie.

Moldova a semnat un nou program cu Fondul Monetar Internaţional în noiembrie 2016.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

FMI , finantare , bani , credit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
798 locuitori

Pistruieni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pistruieni, Pistruienii Noi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Telenești și la 94 km de Chișinăi. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Pistruieni a fost menționat documentar în anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.