|
Valoarea transferurilor bănești a înregistrat o creștere semnificativă
Valoarea transferurilor nete de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a înregistrat în luna ianuarie o creștere semnificativă, de 28,1 la sută, și a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM).
"Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 1,8 puncte procentuale la diminuarea transferurilor în ianuarie 2017, în timp ce creșterea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 29,9 la sută", constată BNM.
Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în valoare netă în prima lună a anului prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 74,58 milioane de dolari SUA, cu peste 16 milioane mai mult decît în perioada similară a anului precedent. Experții apreciază însă că, deși majorarea este impresionantă, suma remiterilor este departe de cifra atinsă în ianuarie 2014, de 91,68 milioane de dolari SUA. Cel mai înalt nivel al transferurilor în toată perioada de monitorizare a acestora a fost consemnată în 2013, cînd acestea s-au ridicat la aproximativ 99 de milioane.
Statisticile băncii centrale mai denotă o tendință ce se repetă de la an la an, în luna ianuarie se înregistrează cea mai mică valoare a transferurilor, după care urmează o creștere treptată a acestora pe parcursul anului.
Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a fost în anul 2016 în continuă scădere și a coborît la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 miliard 79 milioane de dolari SUA, cu 4,5 la sută mai puțin decît în anul precedent.
Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin soldul dintre intrări şi ieşiri. Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 1229 locuitori
Ratuş este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Amplasat pe malul drept al Ichelului, pe șoseaua Bălți-Chișinău, satul este situat la o distanță de 43 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1229 de oameni. Satul Ratuș a fost întemeiat în anul 1921.
Comentarii
(0)