Guvernul R. Moldova va publica o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene
Guvernul elaborează în prezent şi urmează să publice în decurs de cîteva săptămîni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene, a declarat la 21 februarie, în cadrul şedinţei Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, consilierul premierului Vlad Filat pentru politică externă şi relaţii cu diaspora, Victor Chirilă, relatează Info-Prim Neo.
El a precizat că înainte de a fi publicată, strategia va fi prezentată participanţilor la procesul de negocieri în formatul 5+2, care se va desfăşura la 28-29 februarie la Dublin.
Strategia are ca scop să ofere un statut de autonomie largă regiunii transnistrene, dar respectînd suveranitatea, independenţa şi integritatea Republicii Moldova.
Sunt trei principii la care autorităţile nu vor face nicio cedare, a declarat Victor Chirilă, dar, potrivit acestuia, schimbările la nivelul conducerii de vîrf de la Tiraspol oferă prilej de „optimism moderat” autorităţilor de la Chișinău.
„Avem un nou context, o nouă situaţie, care inspiră anumită încredere că dialogul va fi unul constant de această dată, pragmatic, realist şi care va fi încununat nu doar cu întîlniri formale, dar şi cu acţiuni concrete”, a afirmat Victor Chirilă.Directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Eugen Revenco, a declarat că autorităţile de la Chișinău au fost nepregătite pentru schimbările din regiunea transnistreană, iar în cazul unor noi alegeri anticipate, situaţia ar deveni şi mai nefavorabilă.
Referindu-se la proiectul strategiei, el a menţionat că aceasta ar trebui să conţină şi responsabilităţi, nu doar drepturi pentru regiunea din stînga Nistrului. Printre acestea ar fi respectarea drepturilor omului, a statutului şcolilor cu predare în limba romînă, egalitatea şanselor.
Ambii experți au declarat că acum nu este momentul oportun pentru a pune în discuţie la reuniunea de la Dublin modificarea formatului de pacificatori din Zona de securitate, pentru a nu periclita procesul de negocieri.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1735
- Populația:
- 3108 locuitori
Vărăncău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Gherşunovca, Buschi și Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Vărăncău alcătuia 3108 de locuitori în anul 1997. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1735.
Comentarii
(0)